Olufsen er Tryg ved børsen

Bestyrelsesformand for TrygVesta Mikael Olufsen har ansvaret for den største børsnotering i ti år. Han bliver betegnet som en slider, der er vanvittig kammeratlig. Selv lægger han vægt på åbenhed, tillid og respekt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Her er han så, den 62-årige Mikael Olufsen. Manden, der skal føre TrygVesta sikkert ind på Fondsbørsen i det, der bliver den største børnotering de seneste ti år. Godt nok mangler forsikringskoncernens repræsentantskab endnu at trykke på »go«-knappen, men alt tegner til, at det vil ske efter halvårsregnskabet i august.

Og mens de finansielle rådgivere er ved at blive kørt i stilling, siger TrygVesta forsigtigt, at »Vi bevæger os fremad i processen.«

Men hvem er så Mikael Olufsen - bestyrelsesformanden med rorpinden i hånden, der kan få TrygVesta til at brage direkte ind i KFX-klubben og hvis succes - eller fiasko - bliver afgørende for tilliden til Fondsbørsen som finansieringskilde og handelsplads? Folk, der kender ham, bruger ord som »omhyggelig«, »en slider« og »vanvittig kammeratlig.«

Og det er da også vanskeligt at finde kilder, som vil sige noget kritisk om formanden, der både er i spidsen for bestyrelsen for TrygVesta og den ultimative ejer af koncernen, Tryg i Danmark smba - selskabet, som via en børsnotering vil få adskillige milliarder i kassen, som det er op til Mikael Olufsen at beslutte, hvad der skal ske med.

»Han er et vanvittigt behageligt menneske, og man føler sig hurtigt i godt selskab med ham. Han prøver aldrig at jorde nogen og har overskud til at få andre til at ranke ryggen. Han kan få én til at vokse ti centimeter,« siger en af kilderne.

Selv siger Mikael Olufsen: »Jeg lægger stor vægt på åbenhed, og i det ligger både at kunne rose og rise«. Om Mikael Olufsen også kan få TrygVesta til at vokse i Norden - som det ligger i kortene efter en børsnotering - vil tiden vise.

Også ordene om åbenhed kan blive meget aktuelle, når TrygVesta skal leve op til skrappe børsetiske regler og corporate governance-anbefalinger. Her mener Olufsen dog, at TrygVesta allerede er godt med.

»Vi kører en meget åben linje og er næsten på niveau med enhver anden børsnoteret virksomhed. På visse områder er vi endda foran, vil jeg mene, så der kommer ikke til at ske de store ændringer der,« siger han og understreger, at børsnoteringen altså ikke er besluttet endnu.

Skolet med rettidig omhu
Bestyrelsesformanden er ellers skolet i en koncern, hvor diskretion er kendt for at være mantraet.

Svigerfar hedder Hr. Mærsk Mc-Kinney Møller - og det har naturligvis også spillet en afgørende rolle for Mikael Olufsens erhvervsmæssige karriere. Trods faderens job som Frederik den IXs kabinetsekretær, valgte Mikael Olufsen som 18-årig en alternativ uddannelse som forstkandidat på Kgl. Veterinær og Landbohøjskole. Men naturen og skoven blev kun brugt til jagt og søndagsture, og den unge Olufsen blev i stedet ansat i direktionssekretariatet hos rederiet på Esplanaden.

Det blev starten på 22 år i A.P. Møller-koncernen, som først sluttede, da Olufsen i 1991 indtog førersædet hos chokoladekæmpen Toms Fabrikker. Forud var gået en post som udviklingschef i A.P. Møllers Industrial Division, ligesom Olufsen som 32-årige satte sig til rette i direktørsædet for plastvirksomheden Rosti.

Efter ni år hos Toms valgte Mikael Olufsen i 2000 at etablere sig som selvstændig med bestyrelsesarbejde og rådgivning fra sin hjemlige base - villaen i Charlottenlund. Sideløbende med sin tid som adm. direktør har Mikael Olufsen hentet stor erfaring med bestyrelsesarbejdet blandt andet fra det daværende Tryg-Baltica Forsikring og Kgl. Brand, samt en række af A.P. Møller-koncernens bestyrelser. I dag er han også engageret i en række fonde, herunder Egmontfonden, Gigtforeningen og Trygfonden.

Åbenhed og gensidig respekt
Mikael Olufsen mener selv, at en børsnotering vil ændre markant på hans rolle i TrygVesta.

»Det vil det, fordi TrygVesta i øjeblikket har én ejer, og hvis der kommer en børsnotering vil det ændre aktionærkredsen, og det betyder, at jeg vil skulle pleje minoritetsaktionærernes interesser på lige fod med majoritetsaktionæren,« siger Mikael Olufsen med henvisning til, at Tryg i Danmark smba har tænkt sig at beholde omkring 60 procent af aktierne i TrygVesta. Om sit bestyrelsesarbejde siger han generelt:

»Det afgørende er, at der udover at være åbenhed også er gensidig respekt og tillid i samarbejdet mellem formand og koncernchef. Man skal kunne være hinandens sparringspartner og uforpligtende kunne vende viden og tanker inden de eventuelt bliver til konkret handling og planer,« siger Mikael Olufsen.

Han bliver da også af en kilde betegnet som en bestyrelsesformand, der giver god snor til direktionsledelsen. Selv bryder han sig ikke helt om udtrykket.

»Jeg mener ikke, at der er nogen, der skal have snor i nogen, hvis hver part varetager sine opgaver godt og professionelt,« siger han og hiver igen ord som åbenhed, tillid og respekt frem fra skuffen.

Om det er nøgleord, der også gør sig gældende i det private, hvor Olufsen er sammen med hustruen Kirsten, skal være usagt.

Til gengæld er det ganske vist, at Mikael Olufsen tyr til friluftslivet, når der skal holdes pause fra bestyrelses-grublerierne. Her står den på tennis, golf, jagt og cykelture og en årlig skiferie med de fire børn - og fire børnebørn.