Oljefondet skiller sig af med våbenproducenter

Den store norske pengetank udelukker en række våbenproducenter, som laver komponenter til atomvåben. Dertil kommer en række selskaber og rederier, der er i risiko for at skade miljøet eller krænke menneskerettighederne.

Yngve Slyngstad er topchef i den norske Oljefondet. Nu skal han ud og justere på sin portefølje. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norske Oljefondet udelukker ni selskaber og sætter et enkelt til observation – og der er tale om en række rederier, som sender skibe til ophugning på strande i Bangladesh, samt våbenproducenter, som leverer komponenter til atomvåben.

Udelukkelsen skyldes blandt andet risikoen for alvorlige miljøskader og risikoen for krænkelse af menneskerettighederne.

Når det gælder produktionen af komponenter til atomvåben er det en såkaldt produktbaseret udelukkelse – altså ikke på grund af lovbrud, men på grund af produktion af produkter, som ikke følger fondets mandat. Det gælder for eksempel også tobak og landminer.

Blandt selskaberne, som udelukkes af fondets portefølje på grund af bidrag til produktionen af atomvåben er BAE Systems og Flour Corp. Oljefondet fastholder af samme grund den allerede indførte udelukkelse af Honeywell International.

Det har bestyrelsen i Norges Bank bestemt efter rådgivning fra det norske svar på Etisk Råd, fremgår det af en meddelelse fra Norges Bank Investment Management, der forvalter fondet.

Her følger en oversigt over de udelukkede selskaber:

BAE Systems indgik i 2015 en otteårig aftale med de amerikanske myndigheder om vedligeholdelse og opgraderinger af USA's Trident og Minuteman III-missiler, som ikke har nogen anden funktion end at fremføre atomvåben, skriver Etikrådet.

»Etikrådet har tidligere lagt til grund, at fremstilling, vedligeholdelse og opgradering af den type missiler kan sidestilles med førstegangs produktion af centrale komponenter til kernevåben og dermed danne grundlag for udelukkelse af selskabet,« skriver rådet.

Sammen med Honeywell og Huntington Ingalls Industries Inc er Flour Corp ejer af Savannah River Nuclear Solutions LLC (SRNS), som fremstiller tritium, en radioaktiv isotop af brint, som bruges i sprænghovedet på kernevåben, og som har en halveringstid på 12,3 år.

Flour Corp og Huntington Ingalls udelukkes derfor begge.

Honeywell International Inc blev udelukket i 2005, fordi det bidrog til test af kernevåben. Denne virksomhed synes ifølge Etikrådet at være ophørt, men selskabet er fortsat udelukket på grund af ejerskabet af tritium-virksomheden Savannah River.

»Udelukkelsen af selskaberne er i denne anbefaling vurderet på baggrund af deres virksomhed ved SRNS,« skriver Etikrådet.

AECOM driver ifølge Etikrådet flere statsligt ejede anlæg i USA, som beskæftiger sig med test, vedligeholdelse og lagring af atomvåben og bør derfor også udelukkes. Selskabet har ikke besvaret Etikrådets forespørgsler i sagen.

Nordkoreansk tvangsarbejde

Norges Bank udelukker også den polske entreprenørvirksomhed Atal SA, fordi selskabet bruger en underleverandør, som har benyttet nordkoreanske bygningsarbejdere på Atals byggepladser.

»Rådet henviser til flere rapporter, som viser, at situationen for de nordkoreanske arbejdere i udlandet er af en sådan karakter, at det må anses for tvangsarbejde.«

»Beaching« i Bangladesh

Evergreen Marine Corp (Taiwan) Ltd er et rederi, som ejer og opererer containerskibe under brandet Evergreen Line, og som i flere år har sendt skibe til ophugning («beaching«) i Bangladesh, hvor arbejdsforholdene er dårlige, og forureningen af miljøet betydelig.

»Rådet vurderer, at selskabet ved at afhænde sine skibe til ophugning på denne måde kan siges at medvirke til grove brud på menneskerettighederne og alvorlige miljøbelastninger,« skriver Etikrådet i sin anbefaling.

Korea Line Corp udelukkes også på grund af »beaching« i Bangladesh. Det er et sydkoreansk rederi, der ejer og driver bulk carriers og specialskibe til flydende naturgas.

Det samme gælder Precious Shipping PCL, et thailansk rederi, som hovedsagelig driver bulk carriers.

Etikrådet indstiller af samme grund Thoresen Thai Agencies PCL til udelukkelse af samme grund. Det samme gælder rederiet Pan Ocean Ltd.