Olieprisen kan være på vej mod bedre balance

Usikkerheden på oliemarkedet kan være på vej til at blive mindre, da markedet i øjeblikket bevæger sig mod en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA) ifølge Bloomberg News.

Overskuddet af olie vil nemlig højst sandsynligt blive mindre end tidligere ventet, fordi efterspørgslen i Indien og på andre vækstmarkeder i øjeblikket er høj.

- Udbuddet vil overstige efterspørgslen med gennemsnitligt 1,3 mio. tønder om dagen i de første seks måneder af 2016, hvilket er mindre end forventningerne for en måned siden om et overskud på 1,5 mio. tønder som følge af et overraskende stærkt forbrug i første kvartal, skriver IEA i en ny rapport.

Agenturet venter desuden, at det overskydende udbud af olie vil blive markant mindre i løbet af året, skriver Bloomberg. Det påpeges dog også, at yderligere stigninger i olieprisen forventes at være begrænsede af fyldte råolielagre.

I rapporten hæver IEA forventninger til den globale efterspørgsel i år med 100.000 tønder per dag til 95,9 mio. tønder om dagen.

VIL IKKE ØGE UDBUD

I sidste måned udtalte Saudi-Arabiens vicekronprins, Mohammed bin Salman, ifølge Bloomberg, at landet uden problemer kan hæve udbuddet af olie med 11,5 mio. tønder om dagen. Selv om det teknisk set er muligt, så vurderer IEA ikke, at det er Saudi-Arabiens intention at oversvømme markedet.

Agenturet vurderer, at der ikke er tegn på, at kongedømmet øger sit udbud af olie væsentligt, men at det kan stige med omkring 300.000 tønder om dagen i løbet af sommeren for at opfylde den højere efterspørgsel på hjemmemarkedet.

Et kraftigt øget udbud ville også kræve, at Saudi-Arabien benytter sig mere af offshore-oliefelter, hvor produktionsomkostningerne er højere end oliefelterne på land, vurderer agenturet desuden.

Onsdag steg en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med 4,6 pct. til 47,60 dollar, mens en tønde af den amerikanske WTI-olie steg 3,5 pct. til 46,23 dollar.

Det skete, efter cocktail bestående af overraskende stort fald i de amerikanske olielagre, naturbrande i Canada samt nigerianske leveranceforstyrrelser.

Torsdag eftermiddag stiger oliepriserne igen en smule, og prisen på en tønde Brent-olie stiger 0,8 pct. til 47,97 dollar, mens prisen på den amerikanske WTI-olie stiger 1,3 pct. til 46,81 dollar per tønde.

/ritzau/FINANS