Olieprisen faldet til ro

Olielagrene er så småt ved at blive fyldt op igen. Derfor er der ikke længere risiko for global oliemangel i tilfælde af mindre kriser, og derfor er prisen faldet kraftigt.

Der er ikke længere risiko for, at verden vil blive ramt af decideret oliemangel hen over vinteren. Derfor har olieprisen fundet et mere stabilt leje, og den kan sagtens blive billigere endnu.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker Arne Rasmussen i Danske Bank. For to måneder siden kostede råolie af den toneangivende Brent-type over 50 dollar pr. tønde. Nu er prisen godt 42 dollar. Og målt i danske kroner er prisfaldet endnu kraftigere, fordi dollaren i samme periode er blevet svækket med knap seks procent.

»For et par måneder siden talte mange om, at prisen ville nå 70 eller 80 dollar, fordi der ikke var ret meget ledig produktionskapacitet i verden, og fordi lagrene var meget lave. Siden er lagrene imidlertid steget pænt, og OPEC har øget produktionen, som de havde sagt, de ville. Den ekstra præmie, man måtte lægge ind på grund af risikoen for, at det går helt galt, er blevet en hel del mindre,« siger Arne Rasmussen.

Frygten gik blandt andet på, hvad der ville ske, hvis vinteren blev usædvanligt kold på den nordlige halvkugle. Eller hvis produktionen gik i stå i for eksempel Irak eller Rusland.

Kan modstå pres
Men nu er olielagrene blevet så tilpas store, at systemet godt kan modstå den slags problemer, hvis de ikke er alt for alvorlige.

Arne Rasmussen tvivler dog på, at olieprisen vil vende tilbage til det niveau omkring 25 dollar pr. tønde, som er OPECs officielle målsætning. Dels har det vist sig, at verdensøkonomien godt kan holde til en højere pris uden at gå i stå. Og dels betyder dollarfaldet, at OPEC-landene skal have en højere pris for deres varer, hvis de skal have samme købekraft ud af det.

De mere rolige tilstande betyder dog ikke, at oliemarkedet på nogen måde er blevet kedeligt. Onsdag i sidste uge steg prisen for eksempel med 2,97 dollar - den største stigning på en enkelt dag siden 1991.