»Olieprisen er stadig ikke lav nok«

Skal tilgangen af nye borerigge i USA svækkes, må olieprisen længere ned, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop fra SEB.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen har i år haft problemer med at holde sig over de 50 dollar pr. tønde, selv om OPEC har nedbragt produktionen i et forsøg på at udløse en prisstigning.

Et af problemerne for oliekartellet har været et comeback for de amerikanske producenter af skiferolie.

De har nedbragt omkostningerne og samtidig øget aktiviteten kraftigt. En optælling viser, at bundniveauet på 316 borerigge i maj sidste år i dag er mere end fordoblet til 763 rigge.

Og det internationale energiagentur IEA spår desuden en yderligere stigning på 53 procent for investeringerne i den amerikanske skiferoliebranche, fremgår det af en ny rapport.

Ekspansionspunkt i USA omkring de 45-47 dollars

Skal strømmen af nye rigge svækkes, må olieprisen længere ned," mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop fra Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).

Han skriver i en kommentar, at "olieprisen er fortsat ikke lav nok til at vende tilstrømningen" af borerigge.

"Man sagde, at når den mellemlange oliepris i USA - altså ét til tre år ud i fremtiden - nåede over de 45-47 dollars, så begyndte antallet af borerigge at stige," siger analytikeren til E24.

Schieldrop henviser imidlertid til erfaringerne fra godt et år siden, da det kraftige fald i antallet af aktive borerigge i USA nåede bunden, og antallet igen begyndte at stige.

"Det er prisen lidt ud i fremtiden, som virkelig betyder noget. Hvis du sætter gang i en investering i dag, kommer produktionen i løbet af ét til to år."

SEB-analytikeren påpeger, at denne pris på den amerikanske letolie (WTI) til levering et stykke ud i fremtiden lukkede i 47 dollars fredag. Dermed er den tæt på det niveau, hvor antallet af rigge igen begynder at stige.

"Den er kun lige nået ned til det empiriske punkt, vi havde for et år siden. Det er endnu ikke afprøvet, hvor langt ned olieprisen skal for at bremse tilstrømningen af nye aktive olierigge i USA."

"Vi ved ikke, hvor dette ekspansionspunkt ligger for USAs vedkommende, men det ser ikke ud til at ligge meget højere. Vi ved, at riggene er meget mere effektive rent volumenmæssigt end for blot et par år siden," siger Schieldrop.

OPECs taktstok er knækket

Flere rigge betyder større amerikansk produktion. Schieldrop vurderer, at de 35 nye rigge, som er sat ind i løbet af de seneste seks uger, vil resultere i 42.000 tønder olie mere om dagen fra og med februar 2018.

I december næste år er vurderingen, at disse rigge vil give en øget produktion på ikke mindre end 300.000 tønder olie pr. dag.

Allerede næste år tror det amerikanske energiministerium, at USAs olieproduktion vil vokse til et gennemsnit på 10 millioner tønder om dagen - i givet fald en større produktion end det hidtidige rekordniveau på 9,6 millioner tønder, som blev sat tilbage i 1970.

Den stadig stigende produktion i USA er en af de væsentligste årsager til, at markedet er begyndt at tvivle på effekten af OPECs aftale om nedbringelse af den samlede produktion i kartellet på 1,8 millioner tønder om dagen, en aftale som for nylig blev forlænget til marts næste år.