Olienorge gør klar til flere fyringer

Toppen af norsk erhvervsliv ser kulsort på fremtiden, efter olieprisen er styrtdykket. På trods af store fyringsrunder forventer flertallet af skulle nedbemande igen. Det er usikkert, om Danmark er igennem sine fyringer.

En af den norske pengeverdens mastodonter, Statiol, leverede i denne uge et kvartalsregnskab, der var 60 pct. dårligere end sidste år, og optimismen er suget helt ud af den norske oliesektor. Billede af Statfjord A-olieplatformen i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske pengeverdens to største mastodonter, Statoil og Oliefonden, har begge haft en sløj uge. Førstnævnte leverede et kvartalsregnskab, der nok viste overskud, men var 60 pct. dårligere end sidste år, mens Oliefonden offentliggjorde et tab i indeværende kvartal på 273 mia. norske kroner.

Det var to hårde slag i vores nordiske broderland, og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov fra Handelsbanken talte sågar om en øget risiko for recession i landet. Og tømmermændene er formentlig langt fra ovre i Norge.

En rundspørge, som Deloitte har lavet blandt finansdirektørerne i de største, norske selskaber, viser, at hver tredje forventer faldende indtjening gennem det kommende år, mens optimismen er suget helt ud af den enorme oliesektor. Her er 90 pct. af de adspurgte mindre optimistiske omkring økonomien end for 12 måneder siden.

»Hele erhvervsklimaet i Norge er bundet op på olieindustrien, og når lige præcis den branche bliver ramt, er dét det værste, der kan ske. Indvirkningen på den norske økonomi er enorm. Mange af deres virksomheder er afhængige af oliebranchen, så Norge er som land langt mere påvirket af det her end andre lande,« siger Christian Jensby, der er partner i Deloitte CFO Services.

Da Maersk Oil i mandags annoncerede, at man vil fyre hver tiende medarbejder, var det et endegyldigt tegn på, at alle selskaber i den danske olieindustri er blevet hårdt ramt af det lange prisfald på det sorte guld. I Norge har det stået tindrende klart i lang tid. Statoil har haft store fyringsrunder, flere underleverandører har også skåret dybt i medarbejderstaben, og de norske myndigheder offentliggjorde i går den største månedlige ledighedsstigning i lang tid. Der kan dog meget vel være tale om indledende fyringsrunder.

Danmark bliver også ramt

Deloittes opgørelse viser nemlig, at syv ud af 10 finansdirektører i oliesektoren forventer at skulle afskedige medarbejdere inden for det kommende år, og Christian Jensby fra Deloitte vil ikke udelukke, at de norske tendenser kan give et praj om, hvilken vej det også kan komme til at gå i Danmark.

»Både når det går opad og nedad, er det to vidt forskellige størrelsesforhold, som vi kigger ind i. Der er en langt mindre effekt i Danmark, men det er klart, at vi også er en olienation, så vi bliver også ramt. Der gælder de samme karakteristika i branchen, så det vil ikke være usandsynligt, at man ser nogle af de samme tendenser i Danmark,« siger Christian Jensby.

I Danmark har en række olieselskaber og deres underleverandører gennemført store besparelser med dertilhørende fyringer. Der er dog ikke nogen i branchen, der har et konkret overblik over, hvor mange mennesker, der har mistet deres job, eller om oliearbejderne er igennem de værste fyringer.

Berlingske har talt med flere aktører i oliesektoren, og ingen af dem tør spå om, hvorvidt der også herhjemme kommer fyringer på samme måde, som Norge nu lægger op til.

»Vi kan se, at der sker en tilpasning, og vi kan se en tilpasning, som ikke forekommer så drastisk, som man hører om i andre lande. Jeg skal nok være forsigtig med at sige, at vi er færdige med tilpasningen, det vil tiden vise,« siger direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark, Martin Næsby.

Betydeligt potentiale i Nordsøen

Ved det nylige topmøde i Olie Gas Danmark var fokuset på olieprisfaldet, men i lige så høj grad på det faktum, at Danmark er et modent land for olieudvinding med nedadgående produktion. Det betyder ifølge Martin Næsby, at reduceringen af arbejdstyrken ikke kun relaterer sig til den sure prismiljø i tiden, men også til en tilpasning til de langsigtede realiteter i den danske del af Nordsøen. Men på den lange bane vil Nordsøen stadig være attraktiv, mener flere olieselskaber såvel som Olie Gas Danmarks direktør:

»Det er vigtigt at holde sig for øje, at der er et betydeligt potentiale i Nordsøen. Man har skåret i omkostninger, og man har skåret i projekter, men vi peger stadig på, at der er et stort potentiale, som er muligt at realisere,« siger han.