Olien og dollaren løber med opmærksomheden

Der er ikke de helt store ting på trapperne i den kommende uge, så det vil fortsat være dollaren og olien, som svinger taktstokken.

Prisen på olie og kursen på den amerikanske dollar er de to ting, der for tiden er mest interesse for på de globale aktiemarkeder.

Den fortsat faldende dollarkurs presser europæisk erhvervsliv, men den er til gengæld rent guf for alle, der ejer obligationer, eller som skal optage nye boliglån.

Dollarens nedtur lægger nemlig et nedadgående pres på de europæiske og dermed danske renter. Men generelt er renterne lidt i en venteposition frem til det næste møde i den amerikanske centralbank, der finder sted i den næstkommende uge, og hvor renten ventes hævet.

Faldende oliepriser er godt for både aktier og obligationer på samme tid, eftersom det dæmper inflationen og øger den økonomiske vækst. Så hvis olien fortsætter ned frem mod nytår, er det absolut noget, der kan bidrage til at gøre afslutningen på året til lidt af en fest.

Ny børsraket?
Der kommer kun få regnskaber og det fra mindre kendte selskaber på Københavns Fondsbørs i næste uge. Det er blandt andet Ambu, som udsender årstal med et forskudt regnskabsår.

Ambu er et medicoselskab, som producerer og sælger genoplivningsudstyr og deltager i uddannelse af redningsfolk over hele verden. Det går for tiden så godt, at kursen på aktien er fordoblet over det seneste år. Dermed begynder selskabet også at se lidt dyrt ud, når det måles på nøgletal som kurs/indre værdi og price/earning. Men selskabet er spændende på grund af produktet.

Colorprint er et andet selskab, som også udsender årsregnskab i næste uge. De arbejder med reklametryk. Selskabet satser på ekspansion i Sverige, men et tidligere forsøg på det samme faldt ikke heldigt ud. Virksomheden er meget følsom over for snakken om at indføre afgift på reklamer, og det må siges at være en meget risikabel aktie.

Brdr. Klee, som også kommer med regnskab i næste uge, er derimod et godt og veldrevet selskab, som forhandler hydraulikmaskindele til blandet andet vindmøller. Det samme gælder RTX, som er ved at få succes med udvikling af IP-telefoni, og som også er i gang med et samarbejde omkring udvikling af en ny elmåler til NESA. Det kan gøre denne aktie meget spændende fremover og sende kursen pænt i vejret.

Historisk lav tillid
Blandt næste uges nøgletal vil der især være fokus på fredagens indikator for forbrugertilliden fra Michigan i USA for december og det tyske ZEW-indeks for december, der udsendes tirsdag formiddag.

Dette indeks toppede i december 2003 i 73,4, men har siden vist uafbrudt fald. I november kom det helt ned på 13,9, og dermed er det væsentligt under det historiske gennemsnit på 34,6. Nedturen hænger sammen med euroens optur og de lidt mørkere globale vækstudsigter.

Bank of England afholder også rentemøde i næste uge og melder ud torsdag kl. 13.00. Den svenske Riksbanken kommer ligeledes med en renteafgørelse torsdag kl. 9.30.

Sydbank og andre regner dog med, at renten både i Sverige og Storbritannien fastholdes på uændret niveau.