Oliefond kradser over 200 millarder ind på tre måneder

Den norske oliefond steg fem procent i tredje kvartal, og fondens formue er nu på svimlende 4.714 milliarder norske kroner.

Den norske stat tjente på tre måneder over 200 milliarder kroner på investeringer gennem oliefonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens vi i Danmark kæmper med at skrabe en million kroner sammen, tæller den norske stat deres formue i milliarder.

Verdens største statslige fond, den norske oliefond, fortsætter med at vokse. I årets tredje kvartal havde fonden et afkast på 5 procent og tjente dermed 228 milliarder norske kroner, svarende til 209 milliarder danske kroner, på bare tre måneder.

»Aktiemarkedets udvikling i kvartalet var hovedsagligt drevet af fortsat økonomisk bedring i udviklede markeder. Den negative trend i vækstmarkeder fortsatte i tredje kvartal, men blev indhentet i slutningen grundet højere økonomisk aktivitet i Kina. Renteinvesteringerne oplever fortsat en relativt svag udvikling,« siger administrerende direktør i Norges Bank Investment Management i en meddelelse.  Aktieporteføljen gav et afkast på 7,6 procent i kvartalet, mens renteporteføljen gav 0,3 procent. Samlet var afkastet på disse investeringer 0,1 procentpoint højere end referenceindekset. Ejendomsinvesteringer gav et afkast på 4,1 procent i kvartalet, mens en svagere krone bidrog med en forøgelse af fondens værdi på 31 milliarder norske kroner, svarende til 28 milliarder danske kroner, i kvartalet.

I tillæg blev fonden tilført 58 milliarder norske kroner, svarende til 53 milliarder danske kroner.

Den norske oliefond bugner af 4.714 milliarder norske kroner, svarende til 4.320 milliarder danske kroner, ved udgangen af kvartalet.

63,6 procent var på tidspunktet investeret i aktier, 35,5 procent var renteinvesteringer, mens 0,9 procent var investeret i ejendomme.

Fonden investerer uden for Norges grænser for ikke at bidrage til inflation på hjemmemarkedet.