Olieanalytiker langer ud efter »OPEC-hadere«

De, som vender oliekartellet ryggen, bør se lidt nøjere på tallene, mener norske Torbjørn Kjus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der har været et sell-off i markedet fra finansaktørernes side. De er begyndt at shorte i olie igen, og det har bidraget til yderligere prisnedgang. Men jeg tror, de er blevet for utålmodige,« siger Kjus til E24.

Fem måneder efter at OPEC iværksatte sin reduktion af produktionen, begynder folk at miste troen. Olien er ikke blevet mere værd. Faktisk er brent olie nede med næsten ti procent i forhold til januar.

I USA har oliehandlere og investorer kastet sig ud i væddemål om prisknækket, som udeblev.

Men Den Norske Banks olieanalytiker tror, pessimisterne vil få kam til deres hår:

»Jeg tror, der findes en del OPEC-hadere derude. Uanset hvad OPEC gør, tror de, at de ikke vil levere. Men OPEC har nedbragt produktionen lige så meget, som de har lovet, og olielagrene begynder nu at gå ned,« siger Kjus.

»Summa summarum er alt egentlig lagt til rette for en prisstigning på olien. Men som altid skal markedet først overbevises om, at det går den rigtige vej. Det er ikke sket endnu, men jeg tror, det vil blive endog særdeles tydeligt ganske snart.«

Når markedets aktører endnu ikke kan se effekten af nedgangen endnu, beror det ifølge Torbjørn Kjus på en sæsonbetinget maskering – og falske nyheder om amerikanske tilstande.

Myter om skiferolie

Amerikansk skiferolieproduktion har fået meget af skylden for, at stigningen i olieprisen er udeblevet. Den er øget jævnt og støt over det seneste år, og i maj nåede produktionen op på de 9,3 millioner tønder om dagen – en stigning fra 8,5 millioner, da OPECs reduktion af produktionen blev varslet i november sidste år.

Men Kjus mener, tilførslerne fra USA er ganske overdrevne.

»Takket være medier som Financial Times og Wall Street Journal er der opstået historier om, at OPECs reduktion har været nyttesløs, fordi skiferolieproduktionen er vokset tilsvarende. Nogen siger til og med, at den er steget mere. Hvor i alverden har de det fra?«

Kjus henviser til tal fra Det Internationale Energiagentur som viser, at OPECs reduktion svarer til 1,5 millioner tønder om dagen, mens markedet omvendt får tilført en halv million tønder mere fra skiferolien.

»Nettoeffekten er altså fortsat en million tønder færre om dagen,« siiger han.

Meget tæt på de 70 dollar

Olielagrene er dog ikke svundet ind i det omfang, mange havde håbet. Men Kjus siger, at det skyldes, vi befinder os i en årstid, hvor efterspørgslen også falder naturligt. Fra maj og hen over sommeren plejer den igen at begynde at rette sig, og Kjus tror, at markedet meget bedre vil kunne mærke, at produktionen rent faktisk er faldet.

Og når andre aktører indser det, vil olieprisen så begynde at stige?

»Ja, det er egentlig det, jeg siger. Jeg tror, markedet vil fortsætte med at trade i 50-55 dollar pr. tønde en tid endnu, men når markedet har set det dokumenteret, at lagrene rent faktisk synker fra måned til måned, så vil vi igen komme op over de 60 dollar.«

Derudover tror Kjus, at olieprisen kan komme op i nærheden af 70-dollar mærket igen i fjerde kvartal.

Det forudsætter vel, at OPEC fastholder reduktionen?

»Ja, jeg lægger til grund, at de evner at holde produktionen omtrent flad fra og med i dag, og at USA's olieproduktion fortsætter med at vokse i samme takt som de sidste måneder,«  slutter Torbjørn Kjus.