Offentligt forbrug truer britisk AAA-rating

Storbritanniens offentlige sektor øgede i december sin gæld med 15,4 mia. pund, og det var mere, end analytikerne havde ventet.

Hvis ikke de højere udgifter i december følges op af øgede skatteindtægter i januar, risikerer Storbritannien at miste sin AAA-rating. Det skriver The Guardian.

Med underskuddet i december nåede den britiske regerings låntagning for 2012/2013 næsten det budgetterede mål for hele finansåret, selvom der fortsat resterer tre måneder.

James Knightley, analytiker hos ING, advarer om, at de tal kan være med til at betyde, at de store ratingbureauer vil sænke Storbritanniens kreditvurdering fra sin nuværende topkarakter, AAA.

- Skuffelsen kommer hovedsageligt fra skattesiden, hvor indtægterne fra indkomstskat, selskabsskat og moms alle er faldet sammenlignet med samme periode i 2011/2012. Det understreger, at Storbritanniens økonomi er i dårlig stand, og at besparelserne ikke har været en succes i forsøget på at forbedre de offentlige finanser, som det ellers var håbet, siger James Knightley til The Guardian.

Alle de tre store ratingbureauer, Standard & Poor's, Fitch og Moody's, har fortsat Storbritanniens kreditvurdering rangeret på AAA-niveau. De to sidstnævnte har dog placeret landet på sin negative observationsliste.