Offentlig indkøbsportal åbnet

Det offentliges nye Internet-markedsplads blev torsdag officielt åbnet af videnskabs-, teknologi- og udviklingsminister Helge Sander (V). Den nye portal, DOIP, ventes at tiltrække offentlige indkøb til op imod 35 milliarder kroner om året.

Bag driften af handelspladsen står selskabet Gatetrade.net, der allerede i godt ni måneder har haft en tilsvarende portal kørende for private virksomheder. Selv om starten på denne har været langsom, er der forventninger til, at den offentlige markedsplads for alvor vil være med til at skyde e-handelen i gang.

- Portalen vil være vejviser for fremtidens handel på nettet og komme til at virke som et lokomotiv for udviklingen af e-handel mellem virksomheder, siger Steen Gede, adm. direktør for Gatetrade.net A/S.

Han mener, at der vil være tale om en unik markedsplads for både købere og sælgere. Al kommunikation sker elektronisk, hvilket er med til at give større overblik og større effektivitet for deltagerne på markedspladsen. For leverandører er der mulighed for at komme i kontakt med nye kunder, lavere omkostninger og hurtigere levering af varerne. For køberne bliver der et mere gennemsigtigt marked og færre udgifter til lagerbeholdning, samtidig med at også de kan glæde sig over lavere omkostninger og hurtigere levering.

Også Helge Sander glædede sig ved åbningen over de nye muligheder, som portalen vil give.

- Den offentlige indkøbsportal er forudsætningen for, at vi for alvor kan sætte skub i indkøb over nettet her i Danmark og fremme e-handel, siger ministeren.

Han fremhævede, at portalen vil give nye muligheder også for små og mindre leverandører, som vil ind og byde på leveringer til den offentlige sektor. De små leverandører har blandt andet fået fordelagtige rabatordninger i forbindelse med handel via markedspladsen.

- Staten har via en rammeaftale med "Gatetrade.net" sikret både indkøbere og leverandører et gennemtestet fundament for fremme af e-handel. Herefter kan portalen udvikle sig i takt med øget efterspørgsel fra både indkøbere og leverandører, siger Helge Sander.

Selskabet Gatetrade.net er etableret og ejet af fire store danske selskaber, nemlig Mærsk Data, Danske Bank, Post Danmark og TDC. En af markedspladsens fordele skulle netop være, at de fire ejerselskabers store indkøbsvolumen fra starten sikrer en rimelig aktivitet på markedspladsen.

TDC-koncernchef Henning Dyremose erkendte dog, at det har taget et stykke tid at få gjort alle systemer og processer klar til de elektroniske indkøb, og at TDC derfor endnu ikke har haft så mange auktioner ude på markedspladsen.

- Men i indeværende år regner vi med at placere for et stort trecifret millionbeløb af egne indkøb på Gatetrade, sagde Henning Dyremose.

Han vurderer, at markedspladsen vil være med til at placere Danmark som en førende IT-nation og påpegede, at ambitionen går på at skabe Nordens førende elektroniske markedsplads for offentlige indkøb.

For det offentlige er der udsigt til store besparelser som følge af den elektroniske markedsplads. Ifølge en udregning fra selskabet PriceWaterhouseCoopers falder udgiften til at gennemføre en transaktion fra 350 kr. til 150 kr., når man går fra en traditionel til en elektronisk proces. Dertil kommer muligheden for at få selve varen billigere. Da hele den offentlige sektor indkøber for næsten 100 mia. kr., kan selv få procent betyde meget store besparelser.

Ritzau