Offentlig fond stopper for vækstfremmere

Nye svinefarme som det store dansk-inspirerede Poldanor i Polen er på vej uden for EU. Denne gang bliver det ikke med brug af vækstfremmere i svineproduktionen, hvis den offentlige IØ-fond skal være med

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den offentligt ejede IØ-fond har nu besluttet, at sætte et endeligt punktum for brug af vækstfremmere i foderet til grise i de projekter, hvor IØ-fonden er med som långiver eller investor. Såvel uden for EU som inden for, hvor det siden 1. januar ikke længere er tilladt.

Der er tale om en helt ny praksis på området fra IØ-fondens side, og den er blevet til efter lang tids kritik af selskabet Poldanor, hvor cirka 80 danske landmænd i selskabet Polen Invest står bag en af Nordeuropas største svinefarme.

Med IØ-midler i ryggen, har Poldanor på tidligere statsfarme produceret titusindvis af svin med de potentielt skadelige vækstfremmere i Polen.

IØ-fonden har været partner og långiver i Poldanor i perioden 1994 - 2003, fremgår det af en pressemeddelelse fra IØ-fonden og dermed været med til at producere grise, som blandt andet sælges til supermarkedskæden COOP. Samlet er der tale om et engagement på otte mio. kr. i aktiekapital og 28 mio. kr. i lån.

Den afgående direktør i IØ-fonden, Sven Riskær, oplyser, at han har forstået, at Poldanor ikke har begået noget ulovligt i hverken Polen eller Danmark, og at det afgørende spørgsmål set med hans øjne er, om Poldanor har levet op til de danske regler.

»Vi har sagt, at Poldanor også skulle leve op til eller hurtigt nå op på danske standarder på kritiske områder, og det har vi haft en aftale med Poldanor om. Men siden starten i 1994 er der jo sket betydelige opstramninger i både polske og danske regelsæt, og på dette område har Poldanor været noget længere om det, end man kunne have ønsket sig. Det drejer sig om brugen af vækstfremmere, som danske svineavlere har set, at man skal lade være med at bruge, fordi de potentielt er meget farlige for sundheden. Vi troede faktisk også, at de var afskaffet hos Poldanor,« siger Sven Riskær.

Fagbladet hos fagforbundet 3F har sat fokus på Poldanor igennem en længere periode, og i forbindelse med en dokumentarudsendelse i DR onsdag aften, udsendte Poldanor en pressemeddelelse. Af den fremgår, at der i Danmark »siden 2000 har været en frivillig ordning om ikke at anvende vækstfremmere noget sted i produktionen.«

Den ordning har Poldanor ikke deltaget i. Selskabet oplyser således videre, at man har brugt vækstfremmere i fodret til smågrise frem til december sidste år, og at man ophørte med at bruge det til slagtesvin for to år siden. Dette er i klar modstrid med IØ-fondens forventninger.

»Den frivillige ordning var det vores forventning, at Poldanor opfyldte,« siger Sven Riskær til Berlingske Business.

Fra 1. januar blev det via et EU-direktiv forbudt at bruge vækstfremmere i hele EU-området. Men nye svinefarme uden for EU er på vej. Flere af personerne bag Poldanor er i færd med at udvikle nye projekter i Ukraine i samarbejde med IØ-fonden. Denne gang bliver det dog uden vækstfremmere, hvis IØ-fonden skal være med.

»Mig bekendt er der ikke et forbud mod at bruge vækstfremmere i Ukraine, men her er det aftalt, at der ikke skal bruges vækstfremmere i de projekter, hvor IØ-fonden er med,« siger IØ-fondens direktør.www.ifu.dk

link til de offentlige fonde

www.poldanor.com

hjemmeside for svinefarmsprojektet