Offentlig bank med ondt i økonomien

Med et udlån på knap to milliarder kroner og restancer for et større tocifret millionbeløb har Fiskeribanken ikke i mange år haft så ondt i økonomien og så mange penge ud at svømme.

Det går økonomisk den forkerte vej for den offentlige Fiskeribank, som skal finansiere det danske fiskerierhverv.

I flere år har økonomien været fornuftig og restancerne lave, men nu er billedet for alvor vendt og fremtiden usikker.

Berlingske Tidende fik i går oplyst, at der er restancer til banken i indeværende måned på 89 millioner kroner fordelt på 277 engagementer. I marts 2002 var der restancer for 15 millioner kroner, og man skal helt tilbage til 1994 for at finde et sammenligneligt niveau med det nuværende, fremgår det af bankens 2003-regnskab.

Faktisk var restancerne syv mio. kr. højere og dermed meget tæt på 100 mio. kr. i juni måned i år. Det samlede udlån er 1,85 mia. kroner.

Situationen forværres, da flere af fiskerne skylder for flere terminer, og i slutningen af oktober tog Fiskeribanken fat på at hive flere af de økonomisk trængte fiskere indenbords ved at etablere en såkaldt henstandsordning for oktober termin:

»Som følge af fiskerierhvervets fortsat vanskelige situation er det Fiskeribankens vurdering, at en række låntagere ikke kan betale terminsydelserne for oktober termin 2004 rettidigt. På denne baggrund har banken besluttet at etablere en henstandsordning.«

At der er problemer i banken, som kan blive økonomisk vældigt kostbare, fremgår til dels af, at banken har et skib til salg efter en tvangsauktion, og at den tillige oplyser, at man formentlig overtager ét mere i dag. Sådan vil man også gøre de kommende gange:

»På samme måde vil der frem over blive gennemført auktioner, hvor Fiskeribanken overtager fartøjet og derefter udbyder det til salg.«

Kilder forklarede i går Berlingske Tidende, at skibe til salg efter en tvangsauktion ofte falder gevaldigt i værdi i forhold til den værdi, de oprindeligt blev belånt til, hvis de da overhovedet kan sælges.

Fiskeribankens ekspeditionskontor oplyser, at kommunikationen om banken går igennem bestyrelsesformand Ole Zacchi. Det lykkedes imidlertid ikke at træffe ham.

Ole Zacchi er i dag også formand for Danmarks Transport-Forskning. Han kommer fra en stilling som departementschef i Trafikministeriet, hvor han kender et andet af bestyrelsesmedlemmerne, forhenværende administrerende direktør i DSB Henrik Hassenkam.