Østrisk minister vil udelukke Grækenland af Schengen

Europas tålmodighed med flygtningestrømme og græsk passivitet er ved at slippe op, siger østrigsk minister.

Østrigs indrigsminister Johanna Mikl-Leitner Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlin: Kritikken af den græske måde at håndtere flygtningekrisen på tager til, og lørdag advarer den østrigske indenrigsminister om, at Grækenland er i fare for "midlertidig udelukkelse" af Schengen-samarbejdet.

- Hvis regeringen i Athen ikke omsider gør mere for at sikre EU's ydre grænser, så må man åbent diskutere Grækenlands midlertidige udelukkelse af Schengen-samarbejdet, siger indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner i et interview til den tyske avis Die Welt.

- Det er en myte, at den græsk-tyrkiske grænse ikke kan kontrolleres, fastholder hun.

- Når en underskriver på Schengenaftalen ikke vedvarende lever op til sine forpligtelser og kun tøvende accepterer hjælp, så bør vi ikke udelukke nogen muligheder, mener Mikl-Leitner.

- Mange europæere har mistet tålmodigheden. Vi har talt en masse, nu må vi handle. Det handler om at beskytte stabilitet, orden og sikkerhed i Europa.

Tidligere på ugen reagerede den græske minister med ansvar for migration, Yiannis Mouzalas, vredt på oplysninger i avisen Financial Times.

Her hed det, at adskillige europæiske ministre og topembedsmænd er af den overbevisning, at man bør true Grækenland med midlertidig udelukkelse af den pasfrie Schengen-zone.

Det skal være et middel til at overbevise Grækenland om, at landet skal gøre mere for effektivt at beskytte sin grænse.

Langt de fleste af de flygtninge og migranter, der er nået til Europa via Middelhavet i 2015, er sejlet over fra Tyrkiet til græske øer.

EU-Kommissionen forslog i december, at EU etablerer en fælles grænse- og kystvagt, der skal være med til at styrke de ydre grænser. Det er en udbygning af det nuværende grænseagentur Frontex. Men det udvidede samarbejde er endnu ikke på plads.

Og det er usikkert, om Grækenland vil acceptere, at EU overtager et større ansvar i grænsebevogtningen. Det har fået politikere til at advare Grækenland om suspension fra Schengen-samarbejdet.

/ritzau/AFP