Øst-arbejdere bliver væk trods åbne grænser

Fra maj i år vil der være fri bevægelighed for østeuropæisk arbejdskraft, der vil arbejde i gamle EU-lande. Men der er ingen grund til at bekymre sig for en invasion fra øst.

Fra maj i år er det slut med begrænsning på, hvor mange østeuropæiske arbejdstagere, Danmark kan modtage. Da ophører den fem år gamle overgangsordning, som blev vedtaget med EU’s udvidelse i maj 2004.

For at begrænse indstrømningen af østeuropæisk arbejdskraft vedtog regeringen sammen med SF, De Radikale og Socialdemokraterne Østaftalen som en overgangsordning for arbejdstagere fra de otte nye østeuropæiske lande.

Til foråret ophører overgangsperioden efter flere lempelser helt, og arbejdstagere fra Polen og andre nye EU-lande skal ikke længere søge arbejdstilladelse, men kan tage arbejde i landet på lige fod med andre EU-borgere.

Det deler danske virksomheder ind i to kategorier, vurderer forskningsassistent i FAOS – Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier – Jens Arnholtz Hansen:

- Arbejdsmarkedet vil blive delt op i dem, der ansætter østarbejdere, og dem, der ikke gør, siger han og oplyser, at en polsk løn lyder på 40 kroner i timen, mens en almindelig dansk løn løber op i 170 kroner i byggesektoren.

Derfor vurderer han, at den gruppe, der af overenskomstmæssige eller andre årsager ikke vil ansætte polsk arbejdskraft nok vil opleve, at konkurrerende virksomheder vil kunne tilbyde varer til lav pris, fordi de ikke har samme lønudgift.

Jens Arnholtz Hansen har undersøgt 400 danske virksomheders holdning til overenskomster og østeuropæisk arbejdskraft, og han vurderer ikke, at Danmark vil blive oversvømmet af polakker fra 1. maj:

- Ser man ud over Europa, så rejser lavtlønnet arbejdskraft derhen, hvor der er højkonjunktur. Eksempelvis valgte Sverige i 2004 at åbne grænserne helt for østarbejderne, men de blev ikke invaderet, fordi der var lavkonjunktur. Arbejderne forsøgte sig i stedet med Irland, England og os, forklarer Jens Arnholtz Hansen.

Heller ikke i Dansk Byggeri kan overgangsperiodens frafald få chefkonsulent Søren Lange Nielsen fra arbejdsmarkedspolitisk afdeling op af stolen. Her venter man heller ikke, at arbejdere fra øst vil vende op og ned på markedet, selv om det fra 1. maj bliver fuldt ud lovligt for ikke overenskomstdækkede virksomheder at ansætte udlændinge til lav løn, hvis det er muligt at finde en villig arbejdstager.

- Det spiller en rolle, at vi står midt i en finanskrise. Nogle virksomheder har svært ved at holde skindet på næsen, og det kan være fristende at ansætte billig arbejdskraft. Men helt ærligt tror jeg, at den danske moral og mentalitet sætter en stopper for udnyttelse af østeuropæere. Selv om det er muligt at ansætte udlændinge til halv pris, så vil etablerede firmaer ikke have lyst til det, når deres branchefæller har det dårligt, mener Søren Lange Nielsen.

Opretholdt balancen

Historisk skulle Østaftalen først og fremmest regulere tilstrømningen, men den sikrede også, at østeuropæiske EU-borgere blev tilbudt samme løn- og ansættelsesvilkår, som i øvrigt gælder på det danske arbejdsmarked. Aftalen skulle også opretholde balancen på det danske arbejdsmarked.

For to et halvt år siden lempede man reglerne, og proceduren blev en smule mindre bureaukratisk. Før 2006 skulle østeuropæere med lyst til danske forhold ansøge om opholds- og arbejdstilladelse.

Processen kunne tage op til tre måneder at blive godkendt af Udlændingeservice, og i den tid var det ikke muligt for den danske virksomhed at ansætte østarbejderen. I 2006 fjernede man ventetiden og gjorde det muligt for østarbejderen at blive ansat allerede ved ansøgningens begyndelse.