Ørsted-topchef indrømmer fejl: »Vi fremstod tonedøve og ligeglade med krigen«

I en podcast siger Ørsteds topchef, Mads Nipper, nu, at han fortryder, da han i første fase af krigen i Ukraine sendte et skriftligt svar til Berlingske om selskabets kontrakt med Gazprom.

Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, har nægtet at betale for russisk gas i rubler. Derfor har Gazprom stoppet leveringerne til Ørsted. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte stor forargelse og debat, da Berlingske i februar beskrev, hvordan Ørsted ville fortsætte sit samarbejde med den russiske gasgigant Gazprom efter Ruslands invasion af Ukraine.

I forbindelse med den første artikel om kontrakten mellem de to selskaber sendte Ørsted kun et skriftligt svar, hvori det blev gjort klart, at man ville leve op til kontrakten, der løb til 2030.

Og det fortryder topchef Mads Nipper i dag.

Det siger han i et interview med Avisen Danmark i en podcast ved navn »Toppen taler«, skriver Ritzau.

»Jeg fejlede i at forstå, hvor følelsesmæssigt ophedet hele situationen var. Og det at svare faktuelt på noget, der er så følelsesmæssigt, det går bare ikke. Og det endte også med at eksplodere i hænderne på os,« siger Mads Nipper i interviewet:

»Vi fremstod tonedøve og lidt ligeglade med krigen.«

Dagen efter Berlingske havde beskrevet kontrakten første gang, stillede Mads Nipper op til et større interview, hvor han forklarede, at det kunne »smadre Ørsted« økonomisk, hvis man ikke levede op til sine forpligtelser.

Derfor lagde topchefen ansvaret over på politikerne i Danmark og EU, fordi det ifølge ham var så stor en beslutning for samfundet, om man ville lukke for gassen eller ej, at den ikke kunne træffes af Ørsted.

Det endte dog med, at Gazprom kom først. Ruslands præsident Vladimir Putin krævede, at Ørsted betalte for gassen i russiske rubler inden 1. juni.

Det nægtede Mads Nipper, og derfor blev kontrakten revet i stykker.

Men da Ørsted aldrig modtog den russiske gas i en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, men i stedet via gasrørledningen Nord Stream 1, der går i land i det nordøstlige Tyskland, hvorfra den transporteres videre til Danmark i rørledninger over den dansk-tyske grænse, kunne Gazprom slet ikke afbryde nogen direkte leverance af gas til Danmark.

Nu har Rusland dog skåret markant ned for leverancerne gennem Nord Stream 1, hvilket har fået Energistyrelsen til at advare om en potentiel forsyningskrise.