Ølfusion øger pres på konkurrenter

To af verdens største ølkoncerner, hollandske Interbrew og brasilianske AmBev, forhandler fusion. På kort sigt kan det give Carlsberg lidt luft, men ender det med en ny konsolideringsbølge, presses Carlsberg i defensiven.

Den hollandske ølkoncern Interbrew, der bl.a. står bag Stella Artois, har bekræftet en mulig alliance med brasilianske AmBev, der kan føre til verdens største ølproducent. Foto: Bloomberg
Læs mere
Fold sammen
Så skulle verdens ølmastodonter være optaget for en tid. Med at belejre hinanden.

Mens de helt store slås, kan det give Carlsberg tid til at fordøje Holsten-købet og få gnavet så meget af den rekordstore gæld, at Carlsberg igen om tre-fire år offensivt kan være fremme på banen.

Belgiske Interbrew og brasilianske AmBev er angiveligt langt med forhandlinger om en fusion. Det er bekræftet. Målt på volumen er det nummer fire og fem på verdensplan, der således påtænker at drikke du's, og det vil - forsat målt på volumen - kunne skubbe amerikanske Anheuser-Busch (Bud-bajeren) bort fra førstepladsen som verdens største.

Totalt set er det en fusion til en samlet pris på 23 mia. dollar - 140 mia. kr. Til sammenligning er børsværdien af Carlsberg 18,5 mia. kr.

Men foreløbig er der dog ikke sluppet meget ud fra Bruxelles og Sao Paulo. Alt tyder på, at det først og fremmest handler om gensidige aktieudvekslinger og sandsynligvis ingen kontanter.

Aktieudvekslinger, som betyder, at det således ikke ender med en fuldbyrdet fusion. Det kan være en løsning, der ligner den nu hedengangne Carlsberg-Orkla konstellation.

Interbrew hører til de absolut mest aggressive bryggerier i de seneste år. Det belgiske bryggeri med flagskibet Stella Artois på hylden har - alt for dyrt vurderer mange analytikere - købt engelske Bass og tyske Beck's.

Interbrews aktie på børsen i Bruxelles har fået klø både mandag og tirsdag, mens AmBevs aktie i New York er steget. En klar indikation af, at aktiemarkedet vurderer, at Interbrew nu igen er ude i en overbudspolitik.

»Jeg er alvorligt bange for, at dette er endnu en værdiødelæggende handel fra Interbrews side,« siger analytikeren Richard Withagen fra finanshuset Delta Lloyd til Reuters Finans.

Dansk fordel
Kollegaen Frank Dumont fra SG Bank Martelaere har denne kommentar:

»Interbrew bare køber og køber for at skabe volumen. Holdningen er, at de hellere skulle fokusere på deres egen styrke.«

Det slagsmål kan Carlsberg profitere af, eftersom et eventuelt opslidende opgør, hvor parterne kan blive tvunget ud i en overbudspolitik, foregår langt borte fra Carlsbergs egen fordør.

Lykkes Interbrew-AmBev konstellationen, kan det dog også sætte skub i en ny konsolideringsbølge, hvor eksempelvis netop Anheuser-Busch og sydafrikanske SABMiller kan følge sig nødtvunget til at reagere offensivt. I så fald kan engelske Scottish & Newcastle komme i spil som en økonomisk svag part i konsolideringsbølgen.

Og dermed vil ølkampen være bragt helt hen til Carlsbergs fordør, idet netop Scottish & Newcastle sammen med Carlsberg ejer den lovende russiske ølkoncern BBH.

Carlsbergs opkøb i Tyskland (Holsten) og 15 mia. kr. handelen med norske Orkla har presset Carlsberg i defensiven i hvert fald nogle år frem.

Derfor spekulerer aktiemarkedet i, at Carlsberg kan blive tvunget til at give slip - det vil sige sælge - sin 50 procents ejerandel i BBBH.

Det eneste modtræk til at blive presset ud af markedet er at skabe et ejermæssigt helt nyt Carlsberg, hvor den kapitalsvage hovedaktionær, Carlsbergfondet, giver slip og afgiver magten i Carlsberg og lader nye og frem for alt økonomisk stærkere aktionærer komme ind.