Økonomer: Yellen vil se igennem orkanpåvirket kongetal

Orkanerne og de efterfølgende oversvømmelser, der ramte flere dele af USA i både august og september, er hovedforklaringen på, at der forsvandt 33.000 amerikanske job i september.

Orkaner som Irma forårsagede enorme ødelæggelser i USA i sommer - men de spolerede også de amerikanke beskæftigelsestal Fold sammen
Læs mere
Foto: Marc SEROTA

Det vurderer flere økonomer efter offentliggørelsen af det såkaldte kongetal, der dækker over jobskabelsen uden for landbruget i USA.

Ifølge Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, var der i alt 1,5 mio. amerikanere, der ikke var på arbejde på grund af det voldsomme vejr.

- Erfaringerne viser dog, at de negative konsekvenser på de lokale arbejdsmarkeder i de berørte områder er midlertidige, så efter et par måneder, skulle økonomien gerne være nogenlunde tilbage på sporet igen.

- Der er altså ikke grund til at tro, at den faldende beskæftigelse er et tegn på, at det amerikanske opsving er ved at løbe tør for brændstof, skriver han i en kommentar.

Økonomerne ventede, at der var blevet skabt 80.000 job uden for landbruget i september, men i stedet var der forsvundet 33.000, fremgår det af data fra Bloomberg News. Samtidig faldt arbejdsløshedsprocenten dog til 4,2 pct. fra tidligere 4,4 pct.

Ifølge Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, skal investorerne være forsigtige med at tolke for meget på dagens tal på grund af effekten fra orkanerne. Han venter ikke, at det får betydning for pengepolitikken i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som markedet holdet skarpt øje med.

- Janet Yellen (chef i Federal Reserve, red.) og co. vil i høj grad se igennem de økonomiske nøgletal for september og fokusere på de kommende måneders nøgletal. Ser de rimelig fornuftige ud, vil Yellen formentlig trykke på renteknappen igen i december, skriver han i en kommentar.

I september steg de gennemsnitlige timelønninger 0,5 pct. på månedsbasis, og det var mere end stigningen på 0,3 pct., som økonomerne havde sat næsen op efter. Ifølge Mikael Olai Milhøj er der tale om en "ret høj lønvækst", og det kan få betydning for rentebeslutningen i Federal Reserve.

- Det understøtter Yellens syn, at det stramme arbejdsmarked betyder højere lønvækst og dermed højere inflation på sigt, hvorfor den amerikanske centralbank bør bremse økonomien.

- Det forklarer også, hvorfor den umiddelbare markedsreaktion var at sende dollaren stærkere, da jobrapporten trods faldende beskæftigelse understøtter yderligere rentestigninger, skriver Danske Banks senioranalytiker i kommentaren.

I markedet er forventningen om, at der kommer en rentestigning på mødet i december, fredag steget til 80,2 pct., mens sandsynligheden for en højere rente på decembermødet blev vurderet til at være 73,3 pct. torsdag, viser data fra Bloomberg News.