Økonomer: USAs centralbank holder stram kurs trods bump i inflationen

Selv om den amerikanske inflation ikke har nået målet hos USA's centralbank, Federal Reserve, er der fortsat udsigt til flere stramninger af bankens pengepolitik i løbet af 2018.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Det vurderer flere økonomer på bagkant af de seneste tal for kerneinflationen i USA, der viste en prisstigning på 1,9 pct. i juni. Dermed er inflationen lidt under centralbankens målsætning på 2,0 pct.

- På nuværende tidspunkt er der ikke meget ledig kapacitet tilbage i den amerikanske økonomi, og flere virksomheder melder allerede om store udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft, skriver makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

- Det betyder, at der snart kan komme et pres for stigende lønninger, der vil presse inflationen op, skriver han.

Inflationstallene for juni var en anelse under økonomernes forventninger, da der ifølge Bloomberg News var ventet en inflation på 2,0 pct. Tallet for måneden før blev dog korrigeret til 1,9 pct. fra 2,0 pct.

Den amerikanske centralbank afrunder onsdag sit næste rentemøde, men her er der ingen forventninger om justeringer af pengepolitikken.

Banken har således både "små" og "store" møder, og onsdagens møde er i den lille kategori, hvor der normalt ikke bliver lavet ændringer.

Det sker til gengæld ved de store møder, der både indeholder nye prognoser for inflationen samt et efterfølgende pressemøde med centralbankchef Jerome Powell.

Renten blev senest hævet i juni til 1,75-2,00 pct. fra 1,50-1,75 pct., og på daværende tidspunkt indikerede Federal Reserve yderligere to forhøjelser i 2018, selv om bankens pengepolitiske komité dog er splittet omkring, hvorvidt der skal være en eller to forhøjelser.

- Med en stærk vækst, høj optimisme, ekspansiv finanspolitik og lidt højere inflation tror vi stadig, at den amerikanske centralbank vil sætte renten op både til september og december, skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.