Økonomer: USAs arbejdsmarked klarer sig godt trods finansiel uro

Det amerikanske arbejdsmarked klarer sig godt og er styret uden om den finansielle uro på aktiemarkederne og de store bekymringer, er har været omkring Kinas vækst, som ellers har præget starten af 2016.

Foto: BRIAN SNYDER

Det vurderer flere økonomer oven på den amerikanske jobrapport for marts, der viste en vækst på 215.000 job uden for landbruget, hvilket var en spids bedre end økonomernes forventninger.

- Overordnet set fortsatte arbejdsmarkedet med at klare sig godt i første kvartal, selv om det var et kvartal, hvor vi oplevede massiv finansiel uro, og hvor der var en stigende bekymring for, at vi var på vej mod en markant opbremsning i verdensøkonomien, siger Mikael Olai Milhøj, der er analytiker i Danske Bank, i en kommentar.


Cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri konstaterer, at der efterhånden ikke er noget overraskende i et stærkt amerikansk arbejdsmarked, og at fokus nu vil være på, hvordan inflationen udvikler sig.


- Det, der i de kommende måneder vil blive analyseret mest nøje, er, om den underliggende amerikanske inflation er på vej op, det samme med lønningerne, og endelig hvordan eksportsektoren og ikke mindst industrien klarer sig, siger Bo Sandberg i en kommentar.


Netop inflationen kan være afgørende for, hvornår centralbanken hæver renten. Men Mikael Olai Milhøj vurderer ikke, at jobtallene vil få den amerikanske centralbank til at hæve den ledende rente, næste gang banken sætter sig sammen senere i april.

- Selv om beskæftigelsesvæksten fortsatte ufortrødent i første kvartal trods den massive finansielle uro og en vækstnedgang i amerikansk økonomi, så er der ikke udsigt til, at den amerikanske centralbank sætter renten markant op i år, siger han og oplyser, at Danske Bank regner med en enkelt rentestigning senere på året.


Den amerikanske centralbanken hævede senest renten i december 2015 - for første gang i næsten ti år - hvor man dermed strammede pengepolitikken, der siden finanskrisen har været meget lempelig.


Den ledende amerikanske rente er i øjeblikket på 0,25-0,50 pct.


/ritzau/FINANS