Økonomer: USA trykker først på bremsen i 2014

Panel af økonomer forudser, at lempelses-nedtrapningen i USA først begynder næste år

Foto: WIN MCNAMEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først i første kvartal næste år - under den nye amerikanske centralbankchef - ventes den amerikanske centralbank at begynde tilbagerulningen af de seneste lempelser af pengepolitikken - det såkaldte QE3 (Quantitative Easing 3, red.) - de månedlige opkøb af for 85 mia. dollar obligationer, der har kørt siden slutningen af sidste år.

Det er vurderingen i en rundspørge foretaget af Ritzau til en række af landets førende økonomer og analytikere - i alt 42.

21 pct., af de adspurgte venter dog tapering (nedtrapning) allerede i fjerde kvartal, mens hele 43 pct. ser den påbegyndt i første kvartal næste år og 14 pct. i andet kvartal. Knap 20 pct. har ikke afgivet skøn.

I markedet var konsensus at tilbagerulningen ville blive påbegyndt og annonceret på mødet i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite, FOMC, på mødet før jul, men det ser vanskeligt ud for nuværende, lyder vurderingen fra seniorstrateg i Nordea Henriks Drusebjerg over for Ritzau Finans.

»Den nedlukning af det offentlige USA, der begyndte i tirsdags, gør det vanskeligt for centralbanken at få valid information om økonomiens tilstand,« forklarer han.

Han venter, at det bliver den nye centralbankchef, der udnævnes til januar og tiltræder primo februar, der får fornøjelsen af at annoncere tilbagerulningen.

Bliver Ben Bernankes afløser Janet Yellen, kan tilbagerulningen ske allerede på decembermødet.

»Jeg tvivler på, at man vil lave noget, hvis man er tæt på et centralbankchefskifte - med mindre det bliver Yellen, der overtager efter Ben Bernanke, for så kan man nok godt gøre det inden,« siger Henrik Drusebjerg.

Bliver det ikke Yellen, der overtager det varme sæde, venter Henrik Drusebjerg i hvert fald, at en nedtrapning bliver udskudt til et af møderne i første kvartal.

Ellers tegner det til at blive udskudt til under den nye fed-chef, der tiltræder i begyndelsen af næste år.

FOMC holder i første kvartal møder den 28.-29. januar og den 18.-19. marts.