Økonomer: Svenske boligpriser vil falde, og det vil trække svensk økonomi med ned

Foto: TORBEN CHRISTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der en boble, der er på vej til at briste på det svenske boligmarked? Spørgsmålet runger, efter at priserne på specielt ejerlejligheder i Stockholm er skudt i vejret siden 2008.

I den periode er priserne pr. kvadratmeter steget med næste 60 procent godt hjulpet på vej af den rekordlave rente.

Hos både Danske Bank og Handelsbanken maner man til besindighed, men der er en risiko.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen mener ikke umiddelbart, at der er en boligboble i Sverige, der kan springe. Men det kan være en trussel, der kan udløses af en pludse­lig rentestigning.

Hos Danske Bank mener man, at boligpriserne i Sverige ser ud til at være 20 pct. til 40 pct. overvurderet. Dels fordi de svenske familier har en god økonomi, dels fordi svenskerne er langsomme til at få bygget nyt.

»Vi står over for en periode, hvor boligpriserne vil falde. Det vil være med til at tynge økonomien i Sverige, ligesom det trak i den modsatte retning, da boligpriserne steg,« siger cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen.

Ekstrem skævhed

Han mener, at risikoen er, at priserne kan begynde at falde lidt for hurtigt, og det kan udløse en recession i den svenske økonomi i stil med den nedtur, der kom i Danmark, efter at boligboblen sprang tilbage i 2008.

»I lighed med herhjemme har man i Sverige en ekstrem skævhed i priserne på boligmarkedet. Forskellen mellem de billige og dyre områder er meget stor. Problemet er, at lave renter ikke bare løfter alle priser. Det løfter priserne i de dyre områder mest,« siger Las Olsen, der ikke er i tvivl om, at risikoen for en boligboble er størst for ejerlejligheder i Stockholm.

»Det går langsommere med at få bygget nyt i Stockholm, end det gør i Danmark. Det er en vigtig del af historien om de overvurderede boligpriser i Sverige,« siger Las Olsen.

Danske Bank mener, at de svenske boligpriser som udgangspunkt vil stige med omkring fire pct. til i år og derefter falde med fem pct. til næste år.

Det skyldes ifølge Danske Bank blandt andet, at de svenske tilsynsmyndigheder er fast besluttede på at holde boligpriserne og kreditvæksten i ave. I en analyse af den svenske økonomi skriver Danske Bank samtidig, at den vurderer, at den svenske banksektor er så robust, at der er gode chancer for, at den kan klare »et kontrolleret prisfald på boligmarkedet,«