Økonomer: Svag jobrapport kan betyde september-renteløft

Der kan være længere til, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renter næste gang oven på onsdagens skuffende jobrapport fra USA.

Læs mere
Fold sammen

Det vurderer Danske Bank, efter at ADP?s beskæftigelsesrapport over det private amerikanske jobmarked viste en stigning på 156.000 job i april, hvilket ikke var så mange som ventet.

Til sammenligning havde økonomerne ifølge data indsamlet af Bloomberg i gennemsnit spået en stigning på 195.000 job efter en stigning på 194.000 måneden inden.

- Selv om der altså fortsat er fremgang på arbejdsmarkedet i USA, så er der tale om den mindste stigning i beskæftigelsen i tre år, påpeger senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

I årets tre første måneder var der ellers stærk fremgang på det amerikanske arbejdsmarked trods en sløv vækst i USA's økonomi.

- Hvis beskæftigelsesfremgangen er sløvet ned, så vil det betyde, at den amerikanske centralbank vil undlade at sætte renten op allerede på næste møde i juni, vurderer Mikael Olai Milhøj, selv om Dennis Lockhart fra Federal Reserve i Atlanta tirsdag var ude at sige, at en rentestigning i juni stadig var en "reel mulighed".

HOVEDSCENARIE ER RENTELØFT TIL SEPTEMBER

- Vores hovedscenarie er, at den amerikanske centralbank venter med at sætte renten op til september, lyder vurderingen fra Mikael Olai Milhøj.

Ved at vente til september får den amerikanske centralbank mere tid, til at se om andet kvartal er bedre end første kvartal, og det giver Federal Reserve mulighed for at tage udfaldet af den britiske EU-afstemning, som ligger en uge efter centralbankens juni-møde, i betragtning.

Danske Bank-analytikeren fremhæver, at der kan være store udsving i jobtallene fra måned til måned.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, understreger samtidig, at den svage jobvækst i april ikke er en katastrofe.

- For det første er der ikke altid måned til måned nogen tæt sammenhæng mellem ADP-rapporten og den officielle arbejdsmarkedsrapport, forklarer Jacob Graven med henvisning til, at ADP-tallene bruges som en indikator for den officielle arbejdsmarkedsrapport fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, som udsendes fredag.

- For det andet er niveauet på 156.000 nye job ikke dårligt set i lyset af den beherskede vækst i amerikansk økonomi de seneste måneder, uddyber han.