Økonomer: Solid amerikanske BNP-vækst er godt for Danmark

USA's bruttonationalprodukt, BNP, overraskede positivt i tredje kvartal ved at stige med 3,6 pct. sammenlignet med andet kvartal. Økonomernes forventning var en stigning på 3,1 pct.

Foto: MICHAEL REYNOLDS.
Læs mere
Fold sammen
Det er umiddelbart godt nyt for Danmark, at det går godt med verdens største økonomi, den amerikanske.

- USA er fortsat verdens ubetinget største økonomi, og derfor vil fremgangen i USA også sprede sig som ringe i vandet til andre steder på kloden via samhandlen. Og ikke mindst for Danmark er det godt nyt. De gode vækstudsigter for USA vil dels hjælpe til at trække Danmarks største handelspartner set under ét, eurozonen, videre ud af det økonomiske morads og dermed forbedre vores eksportmuligheder dér. Dels vil det kunne give et løft til den danske eksport til USA, som i forvejen er betragtelig. Danmarks eksport til USA er på mere end 40 mia. kr. årligt og ligger dermed på niveau med eksporten til Norge og Brik-landene, skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea, i en kommentar.

Den positive vækst i tredje kvartal skyldes dog også i høj grad en stor lageropbygning påpeger økonomen, der alligevel ser torsdagens offentliggørelse som en ubetinget god nyhed.

- Det hører dog med til historien, at der fandt en betydelig lageropbygning sted i løbet af kvartalet. Lagerinvesteringerne bidrog således med hele 1,7 pct. point til væksten, og den endelige efterspørgsel lå dermed i store træk på linje med fremgangen i andet kvartal, skriver Helge J. Pedersen.

- Alligevel indikerer udviklingen, at den amerikanske økonomi er på vej mod et selvbærende opsving, når det tages i betragtning, at finanspolitikken blev strammet yderligere med virkning fra den 1. marts. Stramningerne har især påvirket det offentlige forbrug, mens det private forbrug har vist sig temmelig resistent. Samtidig viste erhvervsinvesteringerne stor styrke, ligesom eksporten også voksede pænt - og stærkere end importen.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk