Økonomer: Skuffende amerikanske tillidstal kan være enlig svale

Amerikanerne var i juli mere pessimistiske omkring økonomien end på noget andet tidspunkt siden september 2014.

Foto: SPENCER PLATT

Tal for forbrugertilliden viser, at den i juli faldt markant til 90,9 fra 99,8 i juni, mens der ifølge Bloomberg News var ventet et indeks på 100,0. Juli-faldet var det største fald på en måned siden august 2011, hvor forhandlinger om gældsloftet i USA skabte panik.

- Det er overraskende, at amerikanerne tilsyneladende har tabt humøret i den seneste måned, noterer cheføkonomen i Sydbank, Jacob Graven, der mener, at en del af forklaringen kan være den seneste turbulens på de finansielle markeder, hvor især Kina og Grækenland har stjålet overskrifterne.

En anden forklaring kan ifølge ham være udsigten til, at den amerikanske nationalbank snart vil sætte renten op.

Cheføkonomen understreger, at man ikke skal overfortolke faldet i forbrugertilliden i juli, da indekset ofte viser relativt store månedlige udsving.

- Faldet i juli ødelægger dog ikke indtrykket af, at amerikanerne siden foråret 2009, hvor finanskrisen rasede, har fået et markant mere positivt syn på økonomien, fremhæver han.

Hans kollega i Spar Nord chefstrateg Christian Mose Nielsen maner også til besindighed.

- Det er værd at bemærke, at forbrugertilliden fortsat befinder sig tæt på gennemsnittet for andet halvår 2014, hvor forbrugertilliden i gennemsnit lå på 91,8, skriver han.

Jacob Graven mener dog, at det skuffende tal sammen med andre relativt svage indikatorer for amerikansk økonomi i de seneste måneder kan få den amerikanske centralbank til at udskyde den ventede renteforhøjelse.

Centralbanken, Federal Reserve, holder et todages rentemøde i dag, tirsdag, og onsdag.

Sydbank venter fortsat, at Fed hæver renten senere på året, men taber forbrugerne endnu mere af humøret i de kommende måneder, og andre økonomiske nøgletal peger i samme retning, vil Fed sandsynligvis udskyde renteforhøjelsen til 2016, vurderer banken.