Økonomer: Politisk kaos i Tyskland har begrænset betydning for opsvinget

De afbrudte regeringsforhandlinger har kastet Tyskland ud i politisk kaos, men det kommer sandsynligvis ikke til at få en stor betydning for landets økonomi.

De afbrudte regeringsforhandlinger har kastet Tyskland ud i politisk kaos, men det kommer sandsynligvis ikke til at få en stor betydning for landets økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ

Det vurderer Sydbank, der understreger, at den tyske økonomi er i topform.

»Arbejdsløsheden er den laveste siden genforeningen, og virksomhederne har aldrig været så optimistiske som nu. Selv hvis den politiske krise tager toppen af optimismen, vil det økonomiske opsving ikke blive afsporet,« skriver cheføkonom Jacob Graven i en kommentar.

Samtidig venter banken ikke, at de kommende regeringsforhandlinger vil have en stor betydning for den økonomiske politik eller EU-politikken.

»Naturligvis vil der være nuanceforskelle på den førte politik, afhængig af hvilke partier der kan danne en ny regering, eller om der skal være nyvalg, men forskellene er begrænsede.«

»Set fra investorernes synspunkt er det helt afgørende, om EU-skeptiske partier, eller partier der vil omlægge den økonomiske politik radikalt, kan danne regering. Det ser helt utænkeligt ud, og investorerne har derfor også kun reageret med behersket skuffelse,« skriver Jacob Graven.

Han vurderer, at den største økonomiske risiko er, at reformer af EU vil blive udskudt som følge af en fortsat handlingslammelse i Tyskland.

NYVALG ER MEST SANDSYNLIGT

I en kommentar påpeger Nordeas chefanalytiker for euroområdet, Holger Sandte, at der har været politisk usikkerhed siden valget i september, og at det endnu ikke har haft betydning for optimismen. Derfor vurderer han, at de kollapsede forhandlinger kun vil have en lille negativ effekt på kort sigt.

»Politisk er det et nederlag for Merkel. Effekten på tiltroen til økonomien og euroen kan blive hårdere, hvis hun snubler enten snart eller efter et nyt valg. Det er ikke vores hovedscenario,« skiver han i en kommentar.

Forhandlinger om at danne en ny regering brød søndag sammen, efter at det liberale parti FDP trak sig fra regeringsforhandlingerne med kansler Angela Merkels konservative CDU/CSU-alliance og Miljøpartiet De Grønne.

Forhandlingerne skulle bringe de tre partier sammen i en hidtil uset konstellation, der i folkemunde kaldes "Jamaica-koalitionen". Navnet henviser til partiernes farver - sort, gul og grøn - der er de samme som i Jamaicas flag.

Medmindre Merkel kan få FDP tilbage til forhandlingsbordet, er der tre muligheder for CDU/CSU, vurderer økonomerne. Enten kan der dannes en mindretalsregering, hvilket der ikke er tradition for i Tyskland.

Det kan også forsøge at skabe en bred koalition med SPD, men det har SPD tidligere afvist. Merkels sidste mulighed er nyvalg, og det er ifølge Nordea den mest sandsynlige løsning.

»Det er for tidligt at spekulere om udfaldet af et nyt valg. En fare er, at det højreorienterede populistiske AFD får et endnu stærkere resultat, end de 12,6 pct. det fik i september. Vores hovedscenario for den næste tyske regering er fortsat en koalition ledet af CDU og Merkel,« skriver Holger Sandte.

Partierne har i mere end en måned forhandlet om grundlaget for en ny regering.

/ritzau/FINANS