Økonomer: Opsvinget i Eurozonen viser bredde og dybde

Det økonomiske opsving i eurozonen ser ud til at have bidt sig fast, da virksomhederne i området er blevet optimistiske.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at der tirsdag er blevet offentliggjort en stribe nøgletal for eurozonen i form af såkaldte tillidsindikatorer, der over det meste af linjen overraskede positivt.

ESI-indikatoren, der er en samlet indikator for en række tillidstal i eurozonen, steg til 105,6 i september fra 104,1 måneden før, og det vidner ifølge cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit om, at økonomien er ved at tage til i styrke.

- Samlet set sender ESI-indikatoren et signal om en økonomi, hvor opsvinget vinder styrke både i bredde og dybde. Fremgangen bliver endnu mere bemærkelsesværdig i lyset af den stigende uro om holdbarheden i emerging markets, der hidtil har været en vigtig vækstdriver i europæisk økonomi, skriver Ulrik Bie i en kommentar.

Han peger på, at det især er en stor fremgang i Tyskland, som trækker op i indekset, mens der også er positive takter i Spanien, Frankrig og Italien.

Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, kalder også tirsdagens tal for flotte, og han fremhæver ligeledes, at tallene i særdeleshed er pæne set i lyset af uroen i Kina, som de seneste par måneder har stjålet overskrifterne og trukket alvorlige spor til række øvrige lande.

- Den samlede forbruger- og erhvervstillid i eurozonen er nu på det højeste niveau i over fire år. Det er er signal om, at opsvinget er på sporet og langsomt er ved at blive stærkere. Set fra en dansk synsvinkel er det særdeles glædeligt, at europæisk økonomi ser ud til at overvinde modvinden fra Kina, lyder vurderingen fra Jacob Graven i en kommentar.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk