Økonomer om græsk valg: Fortsætter som togbanen i Legoland

Søndagens valg i Grækenland afgjorde, at partiet Syriza og premierminister Tsipras fortsat bliver ved magten. Økonomer forventer, at Grækenland følger EU's reformprogram.

Foto: ARIS MESSINIS. Det venstreorienterede parti Syriza med premierminister Alexis Tsipras i spidsen vandt valget søndag i Grækenland. Men den politiske dagsorden er lagt af aftalen med Troikaen.
Læs mere
Fold sammen

Det blev en overraskende stor sejr til partiet Syriza og premierminister Alexis Tsipras, da de græske borgere søndag var til valg. Med 35 pct. af stemmerne kan Syriza blive ved magten og danne koalitionsregering med det nationalistiske parti De Uafhængige Grækere.

Syrizas andel af stemmerne gav 145 pladser, hvilket kun er seks fra at skabe et flertal med 151 pladser. Det sikres med De Uafhængige Grækeres ti pladser, og så betyder det knap så meget, at det konservative parti Nyt Demokrati ellers fik et hæderligt resultat med en lille fremgang til 28 pct. af stemmerne.

Valget forventes ikke at have de store indvirkninger på de finansielle markeder, vurderer flere økonomer. Således er den politiske dagsorden i Grækenland givet ved aftalen med Troikaen bestående af EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonomi hos Nordnet, er den siddende regerings reelle økonomiske handlefrihed reduceret til decimaler snarere end heltal.

»Nok kan de græske politikere dreje på rettet som i Legolands togbane, men toget kører på skinner og andre har bestemt togets rute,« siger han i en kommentar.

Også Ulrik Bie, cheføkonom hos Nykredit Markets, hæfter sig ved, at i modsætning til tidligere valgkampe har de ledende partier denne gang erkendt, at rammen om græsk økonomi og politik er givet ved aftalen med Troikaen.

»Både Syriza og Nyt demokrati er kommet med udmeldinger om, at dele af aftalen bør laves om, men i realiteten er hænderne bundet på ryggen. En fortsættelse af den nuværende koalition er ikke øverst på trojkaens ønskeliste, da De uafhængige grækere er modstandere af aftalen og overvejede at stemme imod. Partiet har især varetaget bøndernes og de fjerntliggende øers interesser, men det er ikke anderledes end, hvad Nyt demokrati har stået for,« siger Ulrik Bie i en kommentar.

Nykredit Markets vurderer, at en stabil regeringskoalition under premierminister Alexis Tsipras giver de bedste forudsætninger for, at aftalen med Troikaen vedtages og implementeres.

»Ingen tvivl om, at der venter hårde forhandlinger angående fx privatiseringer, men når det gælder omskabelsen af det græske samfund og afskaffelsen af de mange privilegier i den private sektor, er Syriza bedst placeret til at få ændringer ført ud i livet. Det gælder også en effektivisering af skatteindkrævningen, hvor det i høj grad er professionelle og selvstændige, der systematisk unddrager. Til gengæld står Syriza stærkt blandt de offentlige ansatte, hvis privilegier også skal stækkes. Her vil EU og OECD stå klar med en ”hjælpende hånd” til at afpolitisere embedsapparatet,« skriver Ulrik Bie i sin kommentar.

Han vurderer videre, at en fortsættelse af koalitionen har den fordel, at Grækenland ikke skal bruge mange uger på regeringsforhandlinger og dermed umiddelbart kan fortsætte implementeringen af aftalen.

TV: Investorer trækker på skuldrene efter græsk valg