Økonomer: Fremgang i jobskabelsen peger stadig på renteforhøjelse

»Det går altså fremad for amerikansk økonomi, og selv om såret fra finanskrisen endnu ikke er helet helt, så er det positivt, at verdens største økonomi er i fremgang«, udtaler Senioranalytiker Mikael Olai Milhøj Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW CABALLERO

Det går fremad for amerikansk økonomi, lyder vurderingen fra flere økonomer, selv om den amerikanske arbejdsmarkedsrapport viste sig lidt svagere end ventet fredag.

»I gennemsnit er beskæftigelsen vokset med 191.000 personer per måned i de seneste tre måneder, hvilket må siges at være mere end nok til at fastholde billedet af et stærkt arbejdsmarked i USA,« skriver Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en skriftlig kommentar.

Senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank mener også, at dagens tal kan tolkes positivt.

»Det går altså fremad for amerikansk økonomi, og selv om såret fra finanskrisen endnu ikke er helet helt, så er det positivt, at verdens største økonomi er i fremgang«, skriver han i et notat.

DAGENS TAL PEGER PÅ RENTEFORHØJELSE I DECEMBER

Det har været med spænding, at markedet har afventet fredagens rapport, da den måske kunne give et fingerpeg om, hvorvidt der er en renteforhøjelse på vej inden nytår fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Og Signe Roed-Frederiksen vurderer, at dagens nøgletal taler for en amerikansk renteforhøjelse i december.

»Dagens tal styrker vores tro på, at den amerikanske centralbank sætter renten op i år, mest sandsynligt på december mødet«, forklarer hun.

Men Mikael Olai Milhøj mener ikke, at jobrapporten er den "rygende pistol", der afgør, om den amerikanske centralbank sætter renten op senere i år.

»Jobrapporten var ikke rigtig stærk, og på den anden side var den heller ikke særlig svag. Der er ikke rigtig nogen, der tror, at den amerikanske centralbank kan finde på at sætte renten op på novembermødet ? det er kun en uges tid før præsidentvalget ? men december er stadig en reel mulighed,« vurderer han.

»Det kræver dog, at de økonomiske nøgletal bliver ved med at vise fremgang i amerikansk økonomi,« uddyber han.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport for september viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 156.000 personer i årets niende måned.

Det var dermed sløjere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 172.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen de foregående to måneder revideres samtidig ned med samlet 7000. Tallet for jobskabelsen i august blev nemlig også oprevideret til 167.000 fra tidligere opgjort 151.000.