Økonomer: Fed udskyder formentlig rentestigning til 2017

At republikanske Donald Trump nu indtager Det Hvide Hus til næste år, kan formentlig betyde, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, udsætter en rentestigning fra december til først at holde sit indtog i 2017.

Federal Reserve i Washington. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det påpeger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, i en valgkommentar. Han mener, at aktieinvestorerne kan lune sig ved, at centralbanken, Fed, formentlig ikke vælger at hæve renten 14. december, hvilket ellers lå i kortene.

»Hvis aktiemarkederne fortsætter med at falde i de kommende uger, vil Fed næppe hæve renten i december. Men bliver aktiemarkederne stabiliseret efter det første chok, er det i vores øjne sandsynligt, at Fed som planlagt vil hæve renten i december,« skriver cheføkonomen i en kommentar.

USA FIK EGEN BREXIT

Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, siger, at "USA nu har fået sit brexit-moment", da udviklingen endnu en gang viser, at man skal passe på med at hænge sin tro på meningsmålinger.

»Når først støvet har lagt sig, vil det igen være den økonomiske udvikling, der driver de finansielle markeder. Hvis aktiemarkederne fortsætter med at udvikle sig negativt, vil en renteforhøjelse fra Fed til december være mindre sandsynlig, men på den længere bane kan Trumps planer om ufinansierede finanspolitiske lempelser føre til et mere høgeagtig Fed med strammere pengepolitik og dermed højere renter i USA,« påpeger han i en kommentar.

Hos Danske Bank siger senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, at Trump-sejren på den korte bane vil få investorerne til at nedbringe risiko, og det vil ramme de finansielle markeder generelt.

»Vi vil se aktier og renter falde, og vi vil se en svækkelse af dollaren. Det er i høj grad de mange ukendte aspekter relateret til Trumps politik, der bekymrer investorerne. Det er højst usikkert, hvad han vil implementere, hvordan han i så fald vil implementere det, og hvad de langsigtede effekter vil blive,« siger han i en kommentar.

Målt på finansielle instrumenter er sandsynligheden for en amerikansk renteforhøjelse i december faldet til 51 pct. fra 82 pct. tirsdag inden valget, skriver Bloomberg News.