Økonomer: Det amerikanske boligmarked er tilbage på hesten

Salget af nye boliger i USA kom bedre ud af april end ventet. Salget blev opgjort til 619.000 enheder på årlig basis mod 531.000 måneden før, mens der til sammenligning var ventet et salg på 523.000 enheder blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Foto: SPENCER PLATT. Ekspert påpeger, at nedturen for boligmarkedet i årene 2006-2008 var en af hovedårsagerne til, at finanskrisen kom til at rulle.
Læs mere
Fold sammen

Niveauet er på det højeste siden finanskrisen, lyder det fra Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, i en kommentar.

- Selv om man ikke skal overfortolke den voldsomme stigning i april, er det et stærk signal, at det amerikanske boligmarked er på vej frem. Boligmarkedet har i en længere årrække svinget taktstokken for den generelle udvikling i amerikansk økonomi, skriver Jacob Graven.

Cheføkonomen påpeger, at nedturen for boligmarkedet i årene 2006-2008 var en af hovedårsagerne til, at finanskrisen kom til at rulle. Den forsigtige fremgang i de seneste år har lagt grunden til det beherskede opsving i amerikansk økonomi. Og med vækst i reallønnen, nye arbejdspladser og fortsat lave renter, er der basis for, at boligsalget kan vokse de kommende år og danne grundlag for et fortsat opsving.

- Det stærkere boligmarked og generel fremgang i amerikansk økonomi får sandsynligvis snart den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, til at hæve renten igen. Vi forventer, at Fed hæver renten i sensommeren, skriver Jacob Graven.

En amerikansk rentestigning ventes ikke at smitte af på de hjemlige breddegrader.

- I Danmark er der derimod ikke udsigt til renteforhøjelser. Kritisk lav inflation i eurozonen vil få Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank til at holde renten rekordlav i flere år endnu, lyder det fra Sydbank.