Økonomer: Der kommer nye tiltag næste år

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag holdt renten i ro, så vil banken inden længe komme med konkrete udspil.

Foto: DANIEL ROLAND. Mario Draghi fra European Central Bank (ECB)
Læs mere
Fold sammen

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag holdt renten i ro og ikke lancerede nye tiltag, der skal få væksten i galop, så vil banken inden længe komme med konkrete udspil.

Det vurderer økonomer fra Nykredit og Sydbank i skriftlige kommentarer.

- Vi forventer, at ECB vil nedsætte styringsrenten til 0,1 pct. i januar, og at endnu en LTRO (billige, ubegrænsede lån til banker, red.) lanceres senest i februar, skriver cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit.

Ulrik Bie regner dog ikke med, at der som det første vil blive lanceret opkøb af statsobligationer og negative indlånsrenter. Det vil blive gemt til "en ekstrem situation," vurderer økonomen.

Ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, skriger de lave inflationsudsigter i eurozonen på lavere renter. Men da renterne i forvejen er rekordlave, kan de vanskeligt sænkes yderligere.

- ECB's frygt er, at en negativ indlånsrente skaber flere problemer, end det løser, da det kan forværre svage bankers situation og gøre dem endnu mere tilbageholdende med at låne penge ud til forbrugere og virksomheder, skriver Jacob Graven.

I stedet regner han med nye lånemuligheder for bankerne.

- Vi forventer, at ECB kommer med nye tiltag i 2014. I første omgang formentlig nye lange lån til bankerne, hvor man sikrer, at pengene bliver sendt videre til forbrugere og virksomheder. Her kan Bank of Englands Funding for Lending-program være et forbillede, mener Jacob Graven.

- Negativ indlånsrente kan også komme på tale, men vil formentlig kræve, at inflationsudsigterne bliver endnu lavere. Kun som sidste mulighed vil ECB lade seddelpressen rulle og købe finansielle aktiver for nye penge, som centralbankerne i USA, Japan og England har gjort. En mulighed kunne være at undlade at sterilisere de obligationsopkøb af gældsplagede landes statsobligationer, som ECB foretog i 2010-12.

Jacob Graven henviser til, at centralbanken i øjeblikket kræver, at bankerne indskyder 184 mia. euro i ECB for at sterilisere centralbankens opkøb.