Økonomer dæmper forventning til kommende renteforhøjelser i USA

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, banede vejen for en kommende renteforhøjelser ved efter afslutningen af sit todages rentemøde onsdag at droppe formuleringen "tålmodig" fra sit rentekommunike. Det havde de fleste også ventet, at den ville gøre.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imidlertid overraskede banken ved at sænke forventningerne til de kommende renteforhøjelser ganske markant grad. Dermed er der fortsat uenighed blandt økonomerne om, lige hvornår Federal Reserve vil komme med sin første renteforhøjelser. Juni-mødet er en mulighed, mens andre peger på september som første renteforhøjelse.

- Den store overraskelse kom, da Fed-medlemmerne sænkede deres renteforventninger ganske kraftigt, og dermed blev afstanden mellem Fed og rentemarkedet indsnævret ganske kraftigt. Yellen forklarede nedjusteringen af renteforventningerne med, at medlemmerne har sænket dels deres vækst- og inflationsforventninger og dels deres forventninger til ligevægten for arbejdsløsheden, skriver seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank i en kommentar.

Dermed har Fed på den ene side kastet tålmodigheden af sig, mens den på den anden side lover færre renteforhøjelser, vurderer økonomen, som mener, at Fed udelukker en renteforhøjelse på april-mødet, men åbner op for renteforhøjelser på alle de efterfølgende møder, herunder på juni-mødet.

Hos Nykredit Markets venter cheføkonom Ulrik H. Bie, at vil vente indtil september med første renteforhøjelse - eller måske måneden efter. Han har været forundret over, at der havde været en stigende konsensus om, at første renteforhøjelse skulle finde sted i juni. Ikke mindst på grund af dollarstyrkelsen på 25 pct. siden sidste sommer, hvilket han betegner som hård kost, når næsten alle andre centralbanker overrasker med lempelser.

- Vi forventer fortsat, at den første forhøjelse kommer i efteråret - enten september eller oktober. Det bliver et meget langsomt forløb, og den pengepolitiske forskel mellem Federal Reserve og ECB over en længere tidshorisont kan vise sig mindre end mange forventer på nuværende tidspunkt, skriver Ulrik Bie i en kommentar.

Danske Banks chefstrateg Frank Øland menter godt, at Fed kan komme med en rentestigning til juni, og hvis data viser en pæn økonomisk bedring så gør de det formentlig også på det tidspunkt.

- Alligevel, så priser investorerne nu den første rentestigning i oktober i stedet for september. I dag blev der altså lagt mere vægt på den afdæmpede retorik end det faktum, at løftet om at holde renten uændret et par møder endnu forsvandt, skriver Frank Øland.

Timingen af den første rentestigning vil nu blive afgjort af data, vurderer han.

- Derfor må vi også forvente, at data fremadrettet reagerer ekstra meget på amerikanske nøgletal. Vi kan godt få en periode hvor gode nøgletal - især for arbejdsmarkedet - er dårlige nyheder, fordi det får rentestigningerne til at rykke tættere på, siger han.