Økonomer: Amerikanske jobtal viser atter styrke og baner vej for rentestigning

Det amerikanske arbejdsmarked er igen i god gænge efter en kortvarig nedtur i september, hvor de to orkaner Harvey og Irma afsporede væksten, og dermed er der lagt op til endnu en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i december.

Foto: CHRIS WATTIE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer flere iagttagere efter fredagens jobrapport, der viste en vækst på 261.000 job i oktober efter en stigning på blot 33.000 måneden før.

- Beskæftigelsesvæksten i september var svag, hvilket skyldes de tropiske storme, som midlertidigt lammede økonomien, men som ventet er økonomien nu tilbage på sporet.

- Overordnet set er der godt gang i amerikansk økonomi med forholdsvis høj vækst og fortsat stigende beskæftigelse, skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

Jobskabelsen i oktober var dog en anelse lavere end økonomernes forventninger på 313.000. Samtidig steg lønningerne 2,4 pct. år til år, mens der var ventet en fremgang på 2,7 pct. ifølge Bloomberg News.

Trods den mindre skuffelse ændrer det ikke ved, at økonomien er i så god form, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, kan stramme pengepolitikken senere i år ved at hæve renten.

- At man ikke helt rammer konsensus, er til at overskue, og der er sandsynligvis også lidt efterveer fra orkanerne endnu.

- Det betyder samtidig, at vi stadig skal forvente os en rentestigning i december fra USA's centralbank, lyder vurderingen fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, i en skriftlig kommentar.

Den amerikanske centralbank hævede senest renten i juni, hvor den blev sat op fra 0,75-1,00 pct. til 1,00-1,25 pct.