Økonom: Tyske nøgletal giver grund til glæde i Danmark

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i juli, da det steg lidt til 108,0 fra 107,4 måneden før. Det er dog langt fra prangende, lyder analysen.

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i juli, da det steg lidt til 108,0 fra 107,4 måneden før. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de tyske virksomheder er der behersket glæde over, at Grækenland foreløbig bliver i euroen.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar til mandagens ifo-tal.

- Stigningen i ifo-indekset er dog langt fra prangende. Det afspejler blandt andet, at mange er skeptiske i forhold til, hvor langtidsholdbar aftalen med Grækenland er, noterer cheføkonomen, der dog vurderer, at samlet set står tysk økonomi relativt stærkt rustet her og nu med rekordlav arbejdsløshed og stigende realløn, der giver gode muligheder for, at tyskerne begynder at bruge flere penge.

- Den største udfordring for tysk økonomi kan i de kommende år blive mangel på arbejdskraft. En rekordlav arbejdsløshed kombineret med faldende arbejdsstyrke giver risiko for, at mange tyske virksomheder får svært ved at få tilstrækkelig arbejdskraft, skriver han, men konklusionen bliver, at der her og nu er også med danske øjne er grund til at glæde sig over, at tysk økonomi er på sporet.

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i juli, da det steg lidt til 108,0 fra 107,4 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 107,2 ifølge Bloomberg.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima steg til 113,9 fra 113,1 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 112,9. Endelig steg forventningsindekset til 102,4 fra 102,0. Økonomerne havde ifølge Bloomberg ventet et fald i forventningsindekset til 101,8.

Det tyske Ifo-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.