Økonom: Tyske Ifo-tal med til at begrave Kina-frygt

Stigningen i det tyske ifo-indeks i november, der var større end ventet - målt både vurderingen af den aktuelle situation og forventningerne til fremtiden - får sammen med andre tal Danske Bank til at begrave frygten for, at Kina skulle få verdensøkonomien til at gå i stå.

Foto: SOEREN STACHE

Det siger Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, i en kommentar.

Ifo-indekset steg i november til 109,0 fra 108,2 måneden før. Blandt økonomerne var der ifølge Bloomberg News ventet en fastholdelse af niveauet fra måneden før.

Forventningsindekset i Ifo-opgørelsen steg til 104,7 i november fra 103,9 måneden før, mens økonomerne havde ventet en stigning til 104,0. Den del af opgørelsen, der afspejler vurderingen af den aktuelle situation, steg til 113,4 fra 112,7. Økonomerne havde her ventet et fald til 112,4.

Danske Bank fokuserer især på forventningsindekset.

Det peger nu ifølge Frank Øland på, at den økonomiske vækst i Tyskland accelererer til en årlig vækstrate på næsten 2,5 pct. omkring årsskiftet.

- Ifo-indekset er en af de mest pålidelige "bløde" indikatorer for tysk og europæisk økonomi. De seneste dage har vi set den samme udvikling i andre indikatorer - som for eksempel europæisk og japansk PMI, der også peger på tiltagende vækst, konstaterer han.

Og det får ham til at vurdere, at frygten for, at Kina skulle få verdensøkonomien til at "gå i stå", nu definitivt bør begraves.

Danske Banks fokus på, at både Kina og global økonomi er blevet mere serviceorienteret, og at råvarer vil have det svært i lang tid, fastholdes.