Økonom: Ingen grund til panik over tysk økonomi

Selvom den tyske erhvervstillid, målt på Ifo-indekset, viste en dårligere udvikling i juni end ventet og nåede årets laveste niveau, så er der ikke grund til panik på tysk økonomis vegne. Det mener cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

Væksten i tysk økonomi var stærk i begyndelsen af året, og selv om økonomien nu bremser op, er der ikke noget, der tyder på, at den vil gå i stå. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISI NIESNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Væksten i tysk økonomi var stærk i begyndelsen af året, og selv om økonomien nu bremser op, er der ikke noget, der tyder på, at den vil gå i stå. Vi forventer, at Tyskland også i det kommende år vil være Europas økonomiske lokomotiv med en vækst på 1,5-2,0 procent. Det er dog ikke prangende, og vil ikke være stærkt nok til for alvor at trække resten af Europa fri af krisen, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Ifo-indekset faldt overordnet til 109,7 i juni fra 110,4 måneden før, mens konsensus var 110,3 ifølge Bloomberg News.

- Den aftagende optimisme kan skyldes uroen omkring Ukraine og Irak, som kan bremse den tyske eksport og presse energipriserne op. Det er skidt for Tyskland, der importerer store mængder olie og gas, skriver Jacob Graven.

Hos Handelsbanken vurderer senioranalytiker Rasmus Gudum-Sessingø, at en opbremsning i Tyskland i andet halvår kan være dårligt nyt for euroområdet, hvor det seneste PMI-barometer har peget på, at det beskedne opsving så småt er ved at stoppe op.

- Her har Frankrig især senest vist svaghedstegn. Den seneste fremgang i aktivitetsbarometrene i euroområdet, har især har skyldtes den øgede tillid blandt forbrugerne i euro-periferilandene. Her ser vi ikke belæg for, at de kan fortsætte opad i den kommende tid, idet flere af disse lande senest har nået niveauer fra før finanskrisen, hvilket ikke er holdbart, givet de fortsatte store udfordringer med blandt andet gæld, skriver Rasmus Gudum-Sessingø i en kommentar.