Økonom forudser lang og usikker reformvej for grækerne

Onsdag skal endnu en samling love vedtages i det græske parlament, og selv om de sikkert bliver det, er rejsen for Grækenland i de kommende år fortsat lang og besværlig.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, i en kommentar og ser 50/50 chance/risiko for, at Grækenland ikke er med i euroen om et år.

- Det græske parlament skal vedtage reformer af retssystemet og banksektoren onsdag, ellers smækker de andre eurolande kassen i overfor Grækenland, som en del af den aftale, som grækerne og de andre eurolande blev enige om 13. juni, oplyser han.

Jacob Graven venter, at det græske parlament vil vedtage de krævede love.

- Men sandsynligvis vil en del af premierminister Tsipras regeringsparti stemme imod, så regeringen bliver afhængig af oppositionens stemmer, vurderer han og påpeger, at den usikre politiske situation kan udløse nyvalg i Grækenland senere på året.

Sker det, vil der kan blive sået ny tvivl om grækernes vilje til at leve op til aftalen med de andre eurolande .

- Mange af de reformer, som de andre eurolande kræver af Grækenland, vil på kort sigt forværre den økonomiske krise i landet, skriver Jacob Graven.

- Men der er ingen plads til slinger i valsen. De andre eurolande med Tyskland i spidsen har gjort det meget klart, at grækerne ikke får udbetalt flere penge, hvis ikke reformerne gennemføres til punkt og prikke, understreger cheføkonomen.

Han vurderer det som yderst tvivlsomt, om reformvejen er holdbar i længden.