Økonom: Fortsat krise i Irland trods overstået EU-hjælp

Høj arbejdsløshed og en produktion langt under tidligere niveau, betyder at Irland stadig ikke er på sikker afstand af den hårde økonomiske krise landet har været ramt af.

Foto: Linda Kastrup. Irland har i denne weekend EU-hjælpepakken bag sig, men er trods dette fortsat et land i krise, men altså på klar vej op ad dyndet og EU duks i modsætning til de sydeuropæiske kriselande.
Læs mere
Fold sammen

Irland har i denne weekend EU-hjælpepakken bag sig, men er trods dette fortsat et land i krise, men altså på klar vej op ad dyndet og EU duks i modsætning til de sydeuropæiske kriselande.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar op til weekenden.

Trods de positive toner er der fortsat krise i Irland

- Arbejdsløsheden i Irland på omkring 13 pct. er stadig høj, og den samlede produktion ligger fortsat omkring 8 pct under niveauet, før krisen ramte. Samtidig er den offentlige gæld stor på omkring 125 procent af BNP. Men Irland har gode chancer for at vokse sig ud af gældsproblemerne. Med høj økonomisk vækst gennem en årrække vil gældens størrelse i forhold til økonomien hurtigt skrumpe, skriver han.

Irland bad i 2010 om en hjælpepakke på 67,5 mia. euro, da kollapset i landets store banker havde slået bunden ud af statskassen. Den 10-årige statsobligationsrente i lande var oppe i 15 pct, mens den nu er på 3,5 pct. og dermed så lav, at det sagtens kan håndteres.

Jacob Graven vurderer, at det langt fra er tilfældigt, at det netop er Irland, der som det første gældsplagede euroland lægger hjælpepakken bag sig.

- Irerne var særdeles beslutsomme da krisen ramte og fik hurtigt taget de nødvendige beslutninger for at kunne komme igennem krisen, skriver han og uddyber:

- De fleste irere gik kraftigt ned i løn, så konkurrenceevnen blev forbedret, dermed blev det følgende dyk i importen og fremgang i eksporten relativt hurtigt vendt det store underskud på betalingsbalancen til et solidt overskud.

Den stigende eksport stabiliserede den irske økonom efter et kraftigt dyk i den samlede produktion på omkring 10 pct.

Men Irland er en enlig svale. Det, der sker der, sker ikke for de sydeuropæiske kriselande, Portugal, Grækenland og Cypern, ifølge Jacob Graven. De sydeuropæiske lande var nemlig langsommere til at lave de nødvendige tilpasninger.

- Portugal skal efter planen forlade hjælpepakken i midten af 2014. Men med en 10-årig statsobligationsrente på over 6 pct er det yderst tvivlsomt, om Portugal vil følge i sporene på Irland, skriver han og det samme gælder Grækenland og Cypern.

- Grækenland skal efter al sandsynlighed have eftergivet en del af gælden for at kunne kæmpe sig op fra dyndet. Cypern er fortsat kun i første fase af landets hjælpepakke og vil være på støtten hos de andre eurolande i en rum tid endnu, vurderer cheføkonomen.

Men trods dette mener han, at både EU og Irland kan glæde sig over, at Irland stråler som EU's succeshistorie gennem gældskrisen.

/ritzau/FINANS