Økonom: Brexit og italiensk bankkrise tager fokus ved ECB-møde

Det bliver konsekvenserne af brexit-afstemningen og den igangværende krise i den italienske banksektor, som bliver fokuspunkterne, når Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag afslutter sit seneste rentemøde.

Centralbankchef Mario Draghi efterfølgende skal i ilden på et pressemøde først på eftermiddagen torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder det fra chefanalytiker Kim Fæster fra Jyske Bank forud for torsdagens møde, hvor centralbankchef Mario Draghi efterfølgende skal i ilden på et pressemøde først på eftermiddagen.

»Vi vil især holde øje med Draghis kommentarer omkring verdensøkonomien, hvor der er kommet en del usikkerhed i forlængelse af brexit-afstemningen, men også efter de seneste terrorangreb,« siger Kim Fæster.

Der er nemlig ingen forventninger om, at ECB justerer sin pengepolitik, som i øjeblikket er meget lempelig med negative renter og et gigantisk opkøbsprogram, der skal løfte en europæisk økonomi præget af lav vækst og inflation.

Selv om der ikke er nogen justeringer i vente, vil man sandsynligvis høre Mario Draghi understrege, at banken kan gribe ind, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Draghi vil formentlig være blød i tonen, hvor man vil lægge vægt på, at væksten og inflationen er svag. Der er ingen tvivl om, at ECB har fingeren på aftrækkeren og er klar til at reagere, hvis man ser inflationen eller væksten aftage.«

»Men man må samtidig også sige, at trykket måske ikke er så hårdt på aftrækkeren længere, fordi konsekvensen af brexit ikke har været så markant på de finansielle markeder,« siger Kim Fæster.

Kriseramte banker i Italien

Han venter derudover at høre ECB's syn på den nuværende krise blandt italienske banker, som lider hårdt under en elendig portefølje af udlån, hvor knap 20 pct. er problematiske.

»De italienske banker har meget store problemer med en rigtig høj andel af dårlige udlån, og bankerne skal igennem en stresstest i næste uge.«

»Bankerne har brug for en samlet kapitaltilførsel på omkring 40 mia. euro, og Draghi har måske nogle kommentarer om, hvordan de problemer kan løses,« siger Kim Fæster.

Selv om der ikke er udsigt til en ændring af pengepolitikken, kan ECB måske alligevel varsle små justeringer, da centralbanken er løbet ind i problemer med det nuværende program, hvor der bliver købt obligationer for 80 mia. euro om måneden.

»ECB har efterhånden købt så meget op, at de næsten ikke kan købe mere op, hvis de køber inden for de rammer, som er sat, og det bliver Draghi formentlig nødt til at adressere,« siger Kim Fæster.

Centralbanken har blandt andet en regel om, at man maksimalt må købe 33 pct. af en obligationsserie, og det tal kan der blive ændret på i forbindelse med torsdagens møde, hvor også andre muligheder er i spil på den front.

Den Europæiske Centralbank kommer med sin rentemeddelelse klokken 13.45, hvorefter Mario Draghi vil tale på et pressemøde 45 minutter senere.

Den nuværende indlånsrente i eurozonen er på minus 0,40 pct. og blev senest sænket i marts. Opkøbsprogrammet på 80 mia. euro om måneden løber til marts