»Øh, PCen ligger vist i toget«

Danskerne glemmer i hundredvis af mobiltelefoner og flere bærbare computere i tog og taxier. Computerne bliver solgt af politiet, hvis ejermanden ikke dukker op.

Flere hundrede mobiltelefoner og adskillige bærbare computere bliver hver måned glemt i tog og taxier. Og de er ofte fulde af følsomme og personlige oplysninger.

Mellem 80 og 120 mobiltelefoner og et par bærbare PCer ender hver måned på hittegodskontoret på Københavns Hovedbanegård, som får størstedelen af de glemte sager ind. 8.000 indleverede effekter lander årligt på hittegodskontoret i København.

»De ligger hos os i syv-ti dage i aflåste skabe, inden de overgives til politiet. Kun hvis man kan oplyse mobiltelefonens PIN-kode eller kan dokumentere SIM-kortet, udleverer vi dem. Glædeligt mange - omkring halvdelen - når vi at udlevere. Vi får en-to bærbare PCer ind om måneden, men her har kunden næsten altid henvendt sig, inden vi når at få selve PCen ind fra toget,« siger forretningschef Torben Nielsen fra DSB til Berlingske Tidende.

Computerne bliver solgt
Taxa Motor, et af de store taxiselskaber, får et par mobiltelefoner ind på administrationskontoret hver uge, men chaufførerne skal aflevere glemte sager direkte til politiet.

Københavns Politis hittegodskontor i Vanløse, som er politiets største, modtager hver måned omkring 300 tabte mobiltelefoner og et par bærbare computere. Alt registreres under mobiltelefonernes såkaldte IMEI-numre og computernes serienumre, og først hvis man kan de rigtige koder, kan man få udstyret udleveret.

»Vi gemmer tingene i tre måneder, inden de sælges på auktion. Computerne bliver forinden tømt af auktionsfirmaet. Kan de ikke få dem renset, destrueres de for at undgå, at følsomme oplysninger kommer videre. Mobiltelefoner må slet ikke sælges videre, har rigspolitichefen bestemt men skal destrueres, fordi de rummer følsomme oplysninger,« forklarer lederen af hittegodskontoret, kontorfuldmægtig Jeannie Krog.

Godt 40.000 ting når alt i alt frem til hittegodskontoret på et år, hvoraf de 10.000 når tilbage til ejermanden.