OECD sænker globale vækstskøn

Væksten i mange udviklingsøkonomier er aftagende og skaber usikker for hele verdensøkonomien. Det vurderer OECD i en ny analyse, der skruer lidt ned for den globale vækst både i år og til næste år.

Foto: RALPH ORLOWSKI.
Læs mere
Fold sammen

OECD sænker sine skøn for den globale vækst.

Det er især lavere vækst i Kina og andre udviklingsøkonomier, som svækker væksten andre steder og i eksempelvis lande som Tyskland og Japan.

»Verdenshandelen er ikke blot stagneret, men har været direkte faldende siden slutningen af 2014. Det er dybt bekymrende. Stigende handel og økonomisk vækst går nornalt hånd i hånd,« vurderer OECDs cheføkonom Catherine L. Mann i den netop offentliggjorte økonomiske prognose.

»De data, som vi har for udviklingen i verdenshandelen i 2015, er af en karakter, som vi tidligere har forbundet med en verdensøkonomisk recession. Det er derfor, at de er så bekymrende,« skriver Catherine L. Mann i forordet til den halvårlige udgave af Economic Outlook.

Den samlede gobale vækst skønnes kun at blive på 2,9 procent i år og 3,3 procent til næste år. Det er en del mindre end de 3,0 procent i år og 3,6 procent til næste år, som OECD forudså i september i år.

»Udsigterne for den globale væst er blevet mere broget,« hedder det i OECD's halvårlige analyse af verdensøkonomen i Economic Outllook.

De skriver også, at »udsigterne for emerging-market er en særlig kilde til den aktuelle usikkerhed i verdensøkonomien.«

Både Rusland og Brasilien er ramt af recession og Kina står i år til at få den laveste vækst i mere end 20 år. Udviklingsøkonomierne lider under faldende priser på mange råvarer og aftagende efterspørgsel i de rige lande.

OECD fastholder dog stort set, at Kina i år vil få en vækst på 6,8 procent, i år og 6,5 procent til næste år. Brasilien ventes at få et dyk i velstanden på 3,1 procent i år og 1,2 procent til næste år. Det er en større nedtur end de forudså i september.

Ruslands bruttonationalprodukt ventes at falde hele 4,0 procent i år og 0,4 procent til næste år.

De 19 eurolande ventes at vokse 1,5 procent i år og 1,8 procent til næste år. Det er en nedjustering på 0,1 procent point for begge år.

Den store indvandring til Europa er dog noget OECD ser som en stimulans for væksten.

»Hvis indvandrene bliver hurtigt integreret på arbejdsmarkedet, kan de blive en gevinst,« vurderer OECD.

USA venter OECD får en vækst på 2,4 procent i år og 2,5 procent til næste år.

OECD advarer: mulighed for ny verdensomspændende recession: