OECD sænker forventningerne til global vækst

OECD sænker forventningerne til global BNP-vækst. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har revideret sit skøn for, hvor stor væksten i verden vil blive de kommende år.

Det skriver OECD i en prognose.

På globalt plan har OECD barberet forventningerne til væksten målt på bruttonationalprodukt (BNP) ned til 3,0 pct. i år og 3,3 pct. i 2017.

I den seneste prognose fra organisationen, som blev udsendt i november, lød skønnene på henholdsvis 3,3 og 3,6 pct.

OECD vurderer, at verdensøkonomien sandsynligvis ikke vil vokse hurtigere i 2016, end den gjorde i 2015, hvilket var det laveste tempo i fem år. Det skyldes især, at den globale handel og globale investeringer er svage. Træg efterspørgsel fører til lav inflation samt utilstrækkelig løn og vækst i beskæftigelsen.

Ustabile og sårbare markeder

Afmatningen i den globale vækst er spredt ud over både de udviklede landes økonomier og de største vækstøkonomier. Det er især USA, euroområdet og økonomier, der er afhængige af eksport af råvarer, såsom Brasilien og Canada, der ventes at blive ramt af afmatningen.

OECD hæfter sig endvidere ved den væsentlige finansielle ustabilitet, som den seneste tids fald i aktier på verdensplan har vist.

»De globale vækstudsigter er stort set fladet ud, de seneste data har skuffet, og flere indikatorer peger på lavere vækst i de store økonomier trods medgang fra lave oliepriser og lave renter,« siger OECD's cheføkonom, Catherine L. Mann, i forbindelse med prognosen.

Amerikansk økonomi vokser pænt

Ser man på de enkelte landes økonomier vil verdens største af slagsen, USA, ifølge OECD opnå en BNP-vækst på 2 pct. i år og 2,2 pct. i 2017, mens Japans ventes at vokse med 0,8 pct. i 2016 og 0,6 pct. i 2017.

Storbritanniens BNP forventes at vokse med 2,1 pct. i 2016 og 2 pct. i 2017. Samtidig ventes euroområdets samlede BNP at vokse med 1,4 pct. i 2016 og 1,7 pct. i 2017. Europas vækstmotors, Tysklands, BNP forventes at vokse med 1,3 pct. i 2016 og 1,7 pct. i 2017, mens Frankrigs ses vokse med 1,2 pct. i 2016 og 1,5 pct. i 2017.

Desuden ventes Italien at opleve en vækst på 1 pct. i 2016 og 1,4 pct. i 2017.

Vender man blikket mod øst og verdens næststørste økonomi, Kina, ventes Riget i midten at fortsætte overførslen af sin økonomi fra produktion til tjenester. Væksten forventes at blive 6,5 pct. i 2016 og 6,2 pct. i 2017.

En af Asiens andre store økonomier, nemlig Indien, vil ifølge OECD fortsætte med at vokse robust med en BNP på 7,4 pct. i 2016 og 7,3 pct. i 2017.

Vender man blikket mod vest, er udsigterne for Brasiliens økonomi, som for blot få år siden blev spået stor fremgang, blandt de mest dystre. Her vurderer OECD, at man vil opleve en dyb recession. BNP'en forventes at falde med 4 pct. i år, og Brasilien ventes først at begynde at komme ud af nedturen næste år.