OECD regner med stabil vækst trods olieprishoppet

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD forudser en fornuftig udvikling i verdensøkonomien de næste to år. Europa halter dog fortsat bagud.

OECD regner med stabil vækst trods olieprishoppet - 1
Læs mere
Fold sammen
Oliepriserne har lukket noget af luften ud af de senere måneders økonomiske udvikling, men god indtjening i virksomhederne skulle lægge grunden for en nogenlunde fornuftig verdensøkonomi de to næste år. Det siger de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD i sin halvårlige temperaturmåling af verdensøkonomien, Economic Outlook.

»Der er gode grunde til at tro, at verdensøkonomien trods oliepristurbulensen vil genvinde tempo i en ikke alt for fjern fremtid,« sagde OECD-cheføkonom Jean-Philippe Cotis i et videotransmitteret interview i forbindelse med offentliggørelsen.

OECD regner med, at væksten blandt de 30 medlemslande, der udover de vestlige lande også tæller en håndfuld lande på vej op som Tyrkiet og Mexico, falder fra 3.6 procent i år til 2,9 næste år, før den retter sig til 3,1 procent i 2006.

USA mister næste år 1,1 procent i vækst, der falder til 3,1, før den går opad igen. Lavvækstkontinentet Europa fortsætter med at snegle sig af sted under to procents vækst, før Europa kan kravle op på 2,5 procent i 2006. Dette skøn er en markant nedskrivning af OECDs tidligere prognoser for Europa.

For Danmark hævede OECD-vækstskønnet til 2,4 og 2,7 procent for i år og næste år mod et oprindeligt skøn på 1,9 og 2,6 procent. Samtidig sænkede man forventningerne til inflation og arbejdsløshed.

Generelt lå OECDs globale prognoser tæt på dem, Den Internationale Valutafond (IMF) offentliggjorde i oktober.

Europa fortsat bagud
OECD er mindst venlig over for Europa, og overlader ansvaret for verdensøkonomien til Kina og USA.

Udsigterne for Europa er specielt dystre på grund af euroens voldsomme kursstigning, der skader eksporten.

Til gengæld forudser OECD et fald i olieprisen, der i årets anden halvdel rutinemæssigt har befundet sig over 50 dollar tønden. Men samarbejdsorganisationen advarer om, at et fald i olieprisen langtfra når niveauet omkring 20 dollar fra de glade 1990ere. Væksten i den internationale samhandel i almindelighed fortsætter med at udvikle sig sundt og vil stige omkring ni procent om året de kommende år.

OECDs nogenlunde milde langtidsvejrudsigt blev suppleret af en solrig kortere én fra USA, der som bekendt driver verdensøkonomien. Her viser nye tal fra regeringen, at væksten i tredje kvartal, der sluttede i september, at væksten i USAs bruttonationalprodukt blev på en årlig rate af 3,9-0,2 point bedre end forventet. Det er sjette kvartal i træk, at bruttonationalproduktvæksten bevæger sig over sunde tre procent. Amerikanske forbrugere tegnede sig for en stor del af ansvaret ved i kvartalet at bruge 5,1 procent mere (udregnet på årsbasis) - et dramatisk hop i forhold til sidste kvartal og et tempo, man skal tilbage til internet-boble-dagene for at finde.Se mere på www.oecd.org