OECD: Lidt mere vækst i den globale økonomi

Indikatoren for vækst i OECD-landene peger på vækst i Europa og stilstand for udviklingen i USA.

Foto: PETER PARKS. Størst udvikling i væksten kommer fra Europa lige nu, viser OECDs indikatorer, mens Asien ligger til nedgang i væksten.
Læs mere
Fold sammen

Det er udsigt til lidt større vækst i den globale økonomi i den økonomiske samarbejdsorganisation OECDs nyeste vækstindikator, Composite Leading Indicators - CLI, for oktober, som blev offentliggjort mandag middag.

Indikatoren for OECD-området under et vokser til 100,7 i oktober fra 100,6 måneden før. Ikke mindst eurozonen bidrager til fremgangen med en indikator, der styrkes til 100,9 i oktober fra 100,7 måneden før, mens der ses mere moderat fremgang i Asien - til 99,4 fra 99,3 - og egentlig stilstand i USA, hvor indikatoren forbliver 100,8.

OECD indikatoren er sammensat, så den viser stigende eller aftagende vækst, hvis værdien er større end 100, og stigende eller aftagende tilbagegang, hvis indekset er under 100. Hvis værdien er større end måneden før, er der tale om ekspansion, er værdien reduceret, er der tale om opbremsning. Faldende værdier under 100 markerer nedtur, mens stigende værdier under 100 peger på opsving.

Landespecifikt peger den ledende OECD-indikator på særlig fremgang i de seks G7-lande Storbritannien, Italien. Tyskland, Japan, Frankrig og Canada - men altså ikke i USA.

For kinesisk økonomi stiger indikatoren til 99,4 fra 99,2, mens uændrede indikatorer - under 100 - kendetegner de store økonomier i Indien, Brasilien og Rusland.

I en kommentar til opgørelsen noterer Saxo Bank, at det er 14. måned i træk, at OECDs indeks peger på global fremgang. Det nye er, at det er europæisk økonomi, der accelererer, mens det tidligere var fremgang i USA og Japan, der drev væksten.

Samtidig påpeger Saxo Bank, at indikatoren understøtter anbefalingen om at investere i aktier frem for obligationer.

»Der er historisk set en tydelig sammenhæng mellem konjunkturfaser og udviklingen på de finansielle markeder. Vi anbefaler generelt set en overvægt af aktier i forhold til obligationer. Lempelig pengepolitik og økonomisk fremgang har resulteret i kraftige kursstigninger det seneste år, men så længe den økonomiske fremgang kan fastholdes, bør eventuelle korrektioner forventes at være beskedne,« hedder det i kommentaren fra investeringsdirektør Teis Knuthsen i Saxo Bank.