OECD: Global vækst hænger i dyndet

OECD er stærkt bekymret for den globale vækst og vil have flere landes regeringer til at sætte mere gang i økonomierne via ekspansiv finanspolitik. Det er et ret kraftigt signal, OECD er ude med, fremhæver cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

Foto: ETIENNE LAURENT. Ministre og delegerde omkring OECDs generalsekretær Jose Angel Gurria på onsdagens møde i OECD
Læs mere
Fold sammen

Den globale økonomi hænger for alvor fast i dynget. Derfor må regeringerne i de enkelte lande til lommerne og bruge flere penge via en mere ekspansiv finanspolitik. Det skal være med til at sætte mere skub i den internationale økonomi.

Det er de rige landes samarbejdsorganisation OECD, der kommer med en klar opfordring. Den kommer efter OECD netop har sendt den seneste rapport for den globale økonomi på gaden. Heri forudser OECD, at væksten globalt vil blive på tre pct. i år, mens den for OECD-området vil komme op på 1,7 pct.

Det skal ses i lyset af, at en vækst på verdensplan på tre pct. regnes for en recession. Det skyldes, at en række af de fattigere lande kommer fra et lavere udgangspunkt.

Derfor skriver OECD, at regeringerne skal gøre noget nu for at komme ud af fælden med den lave vækst. Opfordringen gælder dog ikke den danske regering.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian påpeger, at det er et ret kraftigt signal til regeringerne, der kommer fra OECD. Den Internationale Valutafond, IMF, har været ude med lignende budskaber.

»OECD mener dybest set, at pengepolitikken med den meget lave rente om ikke helt er opbrugt, så er den mindre effektiv. Derefter er der kun et andet geværgreb og det er finanspolitikken. Opfordringen gælder naturligt nok ikke et land som Grækenland, men der hvor der råderum til det. Og det kunne være Tyskland og USA,« siger Steen Bocian.

Han fremhæver, at en vækst i OECD-landene på 1,7 pct. i år og to pct. næste år ikke er nogen katastrofe, men hellere ikke nok til at det kan få en selvforstærkende effekt, der sætter mere gang i økonomien.

»Der er tale om en meget beskeden vækst. Det betyder, at forudsætningerne for dansk vækst hellere ikke er specielt prangende. Det illustrerer, at vækstkrisen ikke kun er et dansk fænomen,« siger Steen Bocian.

Problemet for den internationale økonomi er, at lande som Kina, Brasilien og Rusland har skuffer med væksten. Væksten i Kina ligger i øjeblikket kun på omkring 6,5 pct. til syv pct. Det er betydeligt mindre end tidligere.

For Danmarks vedkommende mener OECD, at væksten i år bliver på én pct. for derefter at stige til 1,8 pct. næste år. OECD er derved lidt mindre optimistiske end både regeringen og de økonomiske vismænd.

OECD advarer samtidig om, at der er risiko for overophedning i den danske økonomi.