Obamas kompromis vil bremse USAs vækst

Begrænset grund til jubel over den foreløbige aftale, som både vil hæmme økonomien og udsætte løsningen af de væsentlige udfordringer, lyder det fra økonomer.

Vicepræsident Joe Biden har forhandlet Barack Obamas kompromis igennem i Senatet. Nu venter afstemningen i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS

Det bliver af nogle analytikere betegnet som en sejr for præsident Barack Obama, hvis det en af de første dage i det nye år lykkes at få Republikanerne i Repræsentanternes Hus til at acceptere det forslag, som Senatet vedtog natten til 1. januar. Den helt store nedtur med skrappe skattestigninger og voldsomme besparelser - bedre kendt som "fiscal cliff" eller på dansk "den økonomiske afgrund" - vil dermed være undgået. Men det er ifølge flere økonomer en stakket frist.

Der er nemlig i første omgang blot tale om at afværge de allerværste konsekvenser af den automatiske opstramning, der ellers ville træde i kraft. Men en permanent løsning er det langtfra, og alene effekten af nødløsningen er nok til at ramme det økonomiske opsving i USA hårdt, siger flere økonomer til de internationale nyhedsbureauer.

Højere skattetræk for alle, højere skatter på indtægter over 400.000 dollar om året - 450.000 dollar for ægtefæller - højere skatter på eksklusive boliger og nedskæringer på de offentlige udgifter forventes at forbedre statsbudgettet med 600 milliarder dollar over 10 år. Hvis de automatiske stramninger blev gennemført, ville de trække omtrent det samme beløb ud af økonomien alene i år, og det ville sende USA tilbage i recession, har Kongressens økonomer beregnet.

Men også de mildere besparelser i den midlertidige plan vil lægge en kraftig dæmper på væksten. Den største bremse ventes at komme fra stigningen i bidraget til social- og sundhedssikring fra helt almindelige amerikaneres lønseddel. Hvor det de seneste to år har været sat ned til 4,2 procent for at stimulere økonomien, stiger den såkaldte payroll tax nu igen til 6,2 procent.

Michael Feroli, der for JPMorgan Chase i New York er cheføkonom for USA, forventer en sammentrækning af økonomien på et halvt procentpoint alene på grund af stigningen i abrjedsmarkedsbidraget: Den vil nemlig trække op mod 125 milliarder dollar op af forbrugernes lommer, siger han til Bloomberg, og det vil ramme forbruget med det samme.

Mens økonomien i tredje kvartal 2012 voksede med godt tre procent, vil det foreslåede kompromis betyde en vækst på bare én procent i første kvartal i år, forudser økonomer fra både JPMorgan Chase og Bank of America ifølge Bloomberg. Først i andet halvår vil væksten tage til båret af svagt stigende boligpriser, forudser de. Derfor ventes ledigheden også kun at falde svagt fra 7,7 procent til 7,5 procent mod slutningen af året. Deutsche Bank forventer ifølge Reuters en vækst på 1,9 procent for hele året.

Det store hjørnespark i planen er to måneders udskydelse af de mest dramatiske besparelser på de offentlige udgifter, og der er heller ikke taget stilling til en ændring af det loft på 16.400 milliarder dollar, som statsgælden banker hovedet imod. De ubesvarede spørgsmål skuffer Henrik Drusebjerg, der er seniorstrateg i Nordeal.

"De har nok undgået den umiddelbare markedsmæssige katastrofe, men det bekymrende er, at amerikanske politikere endnu engang har demonstreret, at de har ualmindelig svært ved at blive enige om noget som helst. Selv når de er presset ud i 11. time har de ikke kunnet blive enige. De har måttet købe sig mere tid," siger Henrik Drusebjerg til Børsen.

Derfor tvivler han også på, at forbrugerne og virksomhederne bliver særligt beroligede af kompromisset. Så længe der er usikkerhed om retningen, vil både forbrug og investeringer forblive på et lavt niveau, mener Henrik Drusebjerg.

Aktiemarkederne steg pænt i USA nytårsaftensdag i forventning om en snarlig aftale, og den tendens er dagen efter fortsat på nogle af de få finansmarkeder i Østen og Mellemøsten, der er åben for handel nytårsdag. Dow Jones steg mandag 1,28 procent. Det brede S&P 500 indeks voksede med 1,69 procent, mens teknologi-aktierne i Nasdaq-indekset steg 2,0 procent.

Henrik Drusebjerg siger til TV2 News, at finansmarkederne sandsynligvis vil reagere negativt på, at aftalen fra nytårsnat endte med at sende de fleste udfordringer videre til senere forhandlinger. Skulle det ende med, at Republikanerne i Repræsentanternes Hus afviser forslaget, vil vi se nogle "meget skuffede" finansmarkeder, forventer Henrik Drusebjerg.