Obamas favorit trækker sig som Fed-kandidat

Tidligere finansminister Lawrence Summers trækker sig som kandidat til posten som chef i den amerikanske centralbank. Dermed virker valget af Janet Yellen mere sikkert.

Den gik ikke. Lawrence Summers har erkendt, at han ikke bliver ny Fed-chef og meddelt, at han trækker sit kandidatur. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOLLY RILEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke nok at være præsidentens favorit for Lawrence Summers. Den tidligere finansminister og økonomiske rådgiver for Obama indså her i weekenden, at han ikke kommer til at overtage chefstolen i den amerikanske centralbank Federal Reserve efter Ben Bernanke.

Derfor meddelte han i et brev til Obama søndag, at han trækker sig som kandidat. Lawrence Summers skrev ifølge Financial Times, at muligheden for en bitter udnævnelsesproces »ikke vil tjene hverken centralbanken eller centraladministrations interesser og i sidste ende heller ikke interesserne omkring at sikre nationens fortsatte økonomiske bedring«.

Summers - rost og kritiseret

Den tidligere finansminister er både blevet rost og revset for sin rolle i amerikansk økonomisk politik de seneste årtier.

Hans fjender beskriver Summers som marionet for Wall Street. Han var blandt andet helhjertet tilhænger af dereguleringen af de finansielle markeder - heriblandt ophævelsen af Glass-Steagal-loven, der adskilte almindelige banker og investeringsbanker.

Men han er også blevet anerkendt for sit arbejde for at med at afbøde finansielle kriser som finansminister for både Clinton og Obama, og i 1990erne kårede Times ham som medlem af »den komité, der reddede verden«.

Udnævnelse så svær ud

At Summers vælger at smide håndklædet i ringen nu, sker nok i erkendelse af, at han ikke ville kunne få posten uden voldsomme politiske slåskampe.

I fredags meddelte Jon Tester, der er ét af de demokratiske medlemmer af Senatets bankkomité - der skal godkende den kommende Fed-chef - at han ville modsætte sig Summers udnævnelse.

Demokraterne har ellers et flertal i den 22-medlemmer store komité på 12 til 10. Men med Testers melding i fredags, stod det klart, at mindst tre demokrater ville stemme imod Summers.

Nederlag for Obama

Meddelelsen kan både være en fordel for Barack Obama, der dermed kan undgå en politisk konfrontation.

Men det bliver også set som lidt af et nederlag for præsidenten, der klart havde indikeret, at Summers var hans personlige favorit til posten som Fed-chef, skriver Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie i en kommentar,

»Nederlaget til Summers er mindst ligeså meget en alvorlig begmand til præsident Obama. Én ting er, at præsidenten har mistet enhver autoritet i forhold til republikanerne, men når hans foretrukne kandidat – der ikke mangler kvalifikationer – blevet sænket af demokrater, er der noget helt galt,« skriver han i en mail-kommentar.

Obama roser Summers

Obama har meddelt, at han accepterer Lawrence Summers beslutning og roste ham samtidig for at være et vigtigt medlem af det hold, der var med til at imødekomme den værste økonomiske krise siden Den Store Depression.

»Der var ikke mindst på grund af hans ekspertise, visdom og lederskab, at vi fik tvunget økonomien tilbage i vækst og skabte den form for fremskridt, vi ser i dag,« sagde han og fortsatte:

»Jeg vil altid være Larry taknemmelig for hans utrættelige arbejde og arbejde på vegne af hans land, og ser frem til fortsat at modtage hans rådgivning i fremtiden,« sagde Barack Obama.

Yellen virker mere sikker

Med Lawrence Summers ude af ræset virker den nuværende næstformand Janet Yellen som en oplagt vinderkandidat.

Yellen er en mindre kontroversiel figur end Summers. Men hun er også blevet kritiseret for ikke at have tyngde nok til at overtage chefposten. Og hun er ifølge Ulrik Bie også udfordret af den tidligere finansminister, Timothy Geithner, der godt nok har signaleret, at han ikke er interesseret i jobbet.

»Blandt demokrater i Senatet er der en stor tilslutning til Federal Reserves næstformand Janet Yellen, der er en af chefarkitekterne bag den nuværende pengepolitik. Yellen er due med stort D og vil blive udsat for stor republikansk modstand,« skriver Nykredit-strategen og fortsætter:

»Yellen har nedspillet sine ambitioner de seneste uger, hvilket i Washington netop er et godt signal om, at man er interesseret. Den tidligere finansminister Geithners offentligt udtalte mangel på interesse i jobbet tages derfor heller ikke særlig alvorligt.«