Obamacare er ikke et tema

Har republikanerne opgivet modstanden mod Obamacare? Nej. Men det har ikke vundet indpas i midtvejsvalget.

Cathey Park studerer politik på Harvard-universitetet og lægger ikke skjul på sin begejstring for Obamacara. Foto: Jewel Samad/AFP Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske præsident, Barack Obamas sygeforsikringsreform er ikke blevet det valgslagsmål, som demokraterne frygtede for blot et år siden. Ganske vist forsøger republikanerne stadig lokalt at få spørgsmålet om den generelle sundhedsreform ind i debatten for at sende den demokatiske modkandidat til tælling forud for midtvejsvalget den 4. november.

Men det giver bagslag flere steder. For vælgerne afkræver så til gengæld svar på, hvad Det Republikanske Parti vil sætte i stedet. For én ting har debatten om Obamacare, som sundhedsreformen kaldes, åbenbaret. Og det er hvor svagt og ude af trit med virkeligheden, det amerikanske sundhedssystem generelt er.

Obama har trådt i spinaten mange gange i forbindelse med indførelsen af Obamacare. Først og fremmest ved at Det Demokratiske Parti gennemtvang en lovgivning uden at prøve at få republikanerne med på ideen. Om det havde nyttet noget, er selvfølgelig et helt andet spørgsmål. Men republikanerne er rasende. For her var der et område, der var så vigtigt for demokraterne, at de udnyttede muligheden, da der kunne skabes et flertal med en demokratisk præsident i Det Hvide Hus i stedet for at søge en forhandlings­løsning på en af de vigtigste reformer siden Anden Verdenskrig.

For nu har amerikanerne adgang til en sygeforsikring, uanset om de er »født« med kroniske skavanker eller får sukkersyge eller andet. Og sygeforsikringsområdet er blevet reguleret. Amerikanerne ved, at de i dag får en brugbar forsikring og ikke de såkalde »aspirin-forsikringer«, som tidligere blev solgt af skruppelløse forsikringsselskaber. Hvor alt stod med småt, og hvor intet i virkelig­heden blev dækket, når det kom til stykket. Undtagen de to aspiriner, som næsten alle får for en sikkerheds skyld, når man indlægges på et amerikansk hospital.

Jo, Obama trådte i spinaten, da han lovede, at hvis man ville beholde den forsikring, man havde, så kunne man det, og at det ville aldrig blive dyrere end det, man i forvejen betalte. Men det gjorde det selvfølgelig. For der har trods alt også en pris, at selskaberne nu tvinges til at give alle en forsikring, som oveni­købet indeholder en række minimums­krav: At man kan blive indlagt, at man får opfølgende behandling, at man får medicintilskud, og at man også i forbindelse med graviditet er i kyndige hænger. For ikke at tale om tilskud til prævention, som især religiøse arbejdsgivere har protesteret over. For arbejdsgiverne skal også betale syge­forsikring til alle deres ansatte, og der er prævention inkluderet. Ikke noget der går stille af, selv om ægte religiøse foretagender har en mulighed for en undtagelse i det her tilfælde.

Der er nu tegnet syv millioner forsikringer, og medierne tegner et relativt lyst billede af situationen sammenlignet med for et år siden, da computerne gik ned under til­meldingen, og kritikken af pris og andet haglede ned over Obama. Der kommer givetvis reformer, ændringer og tilføjelser til lovgivningen. For den er langt fra god nok i dag. Men grundholdningen – at også folk født med sukkersyge kan få en syge­forsikring, de kan betale – er kommet for at blive. Det siger alle, selv republikanerne i dag som stadig arbejder med forskellige modeller til at ændre i Obamacare, så den også bliver noget, Det Republikanske Parti kan støtte.

For det Republikanske Parti er nødt til at stille med et alternativ, så de, der i dag er blevet forsikret, ikke ryger tilbage til »gamle« dage, da man altså ikke kunne få den form for forsikring. Som en af de mest markante republikanske senatorer, Ed Gillespie fra Virginia, siger, så var det gamle system udueligt og kunne ikke bruges til noget. En indrømmelse af de store fra en af republikanernes egne, som længe har arbejdet med alternativer til den sygeforsikringsreform, som Obama har lagt navn til, og som langt fra er perfekt.

Det Republikanske Parti presses selvfølgelig også at deres vælgere, som for to-tredje-deles vedkommende vil af med Obamacare i den nuværende form, fordi den uden tvivl bliver dyr. Men mange sundhedseksperter påpeger, at det sådan set er helt sundhedssystemet, der trænger til et gennemgribende eftersyn – både udgifterne til de allerfattigste gennem det såkaldte Medicaid-system og de ældre og særligt syge, der står uden for arbejdsmarkedet, i Medicare.

Udgifterne hertil eksploderer hele tiden, og det er – sammen med det nye sygeforsikrings­system – generelt noget, som Kongressen skal kigge på gennem reformer. Men det bliver svært. Meget svært. For man er inde og pille ved folks sygdomme og muligheder for at få hjælp i svære situationer. Derfor er Obamacare heller ikke det store valgemne. Også fordi en lang række andre problemer hurtigt bliver aktuelle, hvis man piller ved netop sygforsikringsreformen isoleret set.