Obama slår Bush i at skabe nye job – men han får klø af Clinton

Barack Obama overtog en økonomi i den værste krise siden 1930erne. Den amerikanske jobvækst har i hans præsidentperiode været forholdsvis stærk, og Donald Trump (R) får svært ved at gøre Obama kunststykket efter.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump (R), vil skabe flere job i USA, men han får det svært, hvis han skal overgå den nuværende præsident, Barack Obama (D), på det område. I de otte år, Barack Obama har været præsident, er der blevet skabt lidt over 11 millioner nye job i USA.

I Barack Obamas præsidentperiode er der blevet skabt end del flere job end i den periode, da George W. Bush (R) sad som præsident.Mens der er et stykke op til det antal job, som blev skabt i Bill Clintons (D) embedsperiode.

Det viser en opgørelse, som Nordea har lavet for Berlingske Business. Den er foretaget på baggrund af jobtallene for december for den amerikanske økonomi. Det var de sidste jobtal i Barack Obamas præsidentperiode.

Tallene viste, at der i december blev skabt i alt 156.000 nye job i USA uden for landbruget. I løbet af Obamas otte år som præsident når man dermed op på en vækst i beskæftigelsen på 8,4 pct.

Barack Obama overtog en amerikansk økonomi, som på grund af finanskrisen var præget af den værste lavkonjunktur siden 1930erne. De fleste økonomer mener på den baggrund, at Obama har klaret det relativt godt.

Han kan se tilbage på, at beskæftigelsen er steget 75 måneder i træk, fremhæver chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri.

»Obama slutter sin regeringsperiode stærkt af med en historisk høj beskæftigelse. Ledigheden er efterhånden kommet så langt ned, at det er svært at opretholde en høj jobvækst uden overophedning af økonomien. Donald Trumps store udfordring bliver at sikre holdbar vækst, samtidig med at der skabes balance på de offentlige budgetter, og gælden nedbringes,« siger Allan Sørensen.

Hjælp fra centralbanken

Chefanalytiker i Nordea Johnny Bo Jakobsen er meget på linje.

»Det er en forholdsvis stærk jobvækst, som der har været under Barack Obama. Hans økonomiske politik har understøttet udviklingen hele vejen. Samtidig har han fået hjælp fra den amerikanske centralbank, som i alle de otte år, han har siddet, har holdt renten tæt på nul. Derudover har den opkøbt obligationer med arme og ben,« siger Johnny Bo Jakobsen.

»Donald Trump vil ikke få samme hjælp fra centralbanken. Han har en ambition om at skabe en masse nye job i USA. Men det kan blive svært, for den amerikanske økonomi er tæt på fuld beskæftigelse. Hvis Trump lemper finanspolitikken, vil den amerikanske centralbank stramme pengepolitikken endnu mere,« siger Johnny Bo Jakobsen.

Blandt de seneste præsidenter er Bill Clinton topscorer. I hans to præsidentperioder var der voldsom gang i jobvæksten. Det var i en periode, hvor konjunkturerne for alvor var med præsidenten.

For Donald Trump er det naturligt nok en fordel at overtage en økonomi, hvor det går godt. Men modsat kan det også være en ulempe, for Trumps annoncerede økonomiske politik passer ikke særligt godt til den nuværende situation for den amerikanske økonomi, fremhæver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

»Den nye præsident lægger op til finanspolitiske lempelser i form af både øgede offentlige investeringer og skattelettelser. Ekspansiv økonomisk politik i en tid med lav ledighed og økonomisk opsving er ikke umiddelbart, hvad man som økonom vil anbefale,« siger Steen Bocian.

Han påpeger, at en tvist mellem en præsident Trump, der vil lempe finanspolitikken, og en amerikansk centralbank, som vil gå imod med renteforhøjelser, ikke er nogen særligt god kombination.

Tvisten kan nemt ende med, at vi blot får en højere rente, mens virkningerne af den ekspansive finanspolitik risikerer at forsvinde ud i det blå.